flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вивчати процедури банкрутства найкраще в суді

05 березня 2014, 16:12

28 лютого 2014 року до господарського суду Сумської області  завітали студенти коледжу Сумського НАУ.
Студенти-випускними на чолі з викладачем правових дисциплін Оленою Ярем познайомились з діяльністю суду.
Про специфіку господарських судів розповів заступник керівника апарату Олександр Лебедь. Студенти дізнались про нові можливості учасників процесу: підписка на електронну розсилку процесуальних документів, участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, а також про роботу електронної системи документообігу суду, Єдиного державного реєстру судових рішень, автоматизований розподіл судових справ.
Найбільше студентів цікавили особливості провадження у справах про банкрутство.

Банкру́тство — процес, у якому індивід чи організація, нездатна розрахуватися із кредиторами, за рішенням суду майно боржника розподіляється між кредиторами відповідно до встановленої законом черговості виплати боргів кредиторам, таких як податки і заробітна плата працівникам організації-банкрута. Процес може бути ініційований або особою-боржником (добровільне банкрутство), або будь-ким з кредиторів, якому боржник не може виплатити борг (вимушене банкрутство). Справи про банкрутство підвідомчі господарським судам і розглядаються ними за місцезнаходженням боржника. Доти, доки банкрут не розрахується з боргами, його фінансова діяльність жорстко обмежена.

Своїм досвідом зі студентами поділилась суддя господарського суду Сумської області Лариса Костенко. Вона розповіла про процедуру банкрутства, переваги нової редакції Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", яка набрала чинності 19 січня 2013 року. Суддя ознайомила гостей з актуальними статистичні даними, а також зупинилась на важливих в роботі юриста особистих якостях.


Студенти отримали нові знання та познайомились з роботою господарського суду Сумської області.