flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Якими будуть суддівські мантії, обговорять найближчим часом у Одесі

14 вересня 2018, 14:43

Одним з питань порядку денного, що винесені на засідання Ради суддів України, яке відбудеться 17 вересня 2018 року в Одесі, буде питання про затвердження технічного опису мантії суддів місцевих та апеляційних судів, а також мантій суддів усіх інстанцій з натуральної тканини. Доповідатиме: секретар Ради суддів України Олена Журавська. 

Сьогодні ж, за участі Голови Ради суддів України Олега Ткачука та декана факультету Київського національного університету технологій та дизайну Людмили Зубкової, яку запросили у якості консультанта, відбулось робоче обговорення майбутнього ескізу суддівської мантії та вибір тканини, з якої вона шитимуться з урахуванням літнього і зимового варіантів. 

"Питання нової суддівської мантії з'явилося не сьогодні. Судді давно обговорювали питання форменного одягу і логічно це питання вирішити на одному з етапів судової реформи. Робота над новими зразками мантії, що розпочалася у Раді, стала відповіддю на численні звернення суддів з проханням вирішити це питання", - коментував Олег Ткачук перебіг зустрічі. 

Секретар Ради суддів України Олена Журавська додала: "У законі чітко записано, що суддя здійснює судочинство у мантії і з нагрудним знаком, тому наше завдання – зробити аби у суддівському "вбрані" було зручно і комфортно працювати, адже у мантії суддя знаходиться впродовж усього дня, а то й вечора".

Водночас Василь Яковенко, суддя Господарського суду Сумської області, говорить: «Суддівська мантія є одним із символічних атрибутів правосуддя поряд з такими відомими символами, як терези, статуетка Феміди, а в деяких країнах – суддівський молоток, суддівські перуки та суддівські головні убори. Оскільки мантія є повсякденним професійним одягом судді, вона повинна відповідати різним вимогам: бути зручною, естетичною, комфортною в будь-яку пору року, не відволікати суддю та учасників процесу від головних завдань при вирішенні спору. Будь-яка уніформа має літні та зимові зразки, тому логічним є веденням літньої мантії. Очікую, що вона за зовнішнім виглядом буде до вподоби мені та колегам». 

Історично мантія походить з античних часів і набула найбільшого розвитку в середньовічному судовому етикеті. У західноєвропейській культурі зовнішні знаки влади та посадові клейноди називалися інсігніями, вони мали значний вплив на свідомість середньовічного пересічного громадянина. Середньовічна людина вважала, що за будь-якою візуальною, чуттєвою, дотичною реальністю приховується реальність вищого порядку, яка визначає сутність речей і повинна бути в той чи інший спосіб відображеною в символічних образах. Одним із таких символічних образів і стала суддівська мантія.