flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Базові показники роботи суду

15 липня 2015, 15:08

Базові показники роботи Господарського суду Сумської області 
Період: 1 півріччя 2015 року (станом на 30.06.2015)    

Рішенням Ради суддів України від 02 квітня 2015 року №28 затверджено перелік базових показників роботи суду, що підлягають застосуванню з метою аналізу їх діяльності щопівроку та щороку.


Назва базового показника роботи суду   

1.         Кількість та відсоток справ та матеріалів, загальний термін проходження яких триває понад один рік

Загальний термін проходження – з дня отримання справи чи матеріалу до дня постановлення судового рішення.

Господарським процесуальним кодексом України встановлено, спір має бути вирішено господарським судом у строк не більше 2 місяців
У виняткових випадках за клопотанням сторони цей строк продовжується, але не більше як на 15 днів. Специфічною категорією справ, що розглядаються господарськими судами, є справи про банкрутство. Особливості, а також строки розгляду цих справ встановлені Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Залишок нерозглянутих справ та матеріалі складає 509 (з них про банкрутство - 208). Справ термін розгляду яких перевищує 1 рік – 144 (з них про банкрутство - 118). Отже, відсоток справ та матеріалів, загальний термін проходження яких триває понад один рік складає 8,6%  (26 судових справ крім справ про банкрутство).
Відсоток справ про банкрутство, термін розгляду яких перевищує 1 рік, складає - 56,7%.
Розрахунок включає справи, провадження в яких зупинено, розгляд справ за ново виявленими обставинами, новий розгляд, розгляд скарг на дії ДВС та заяв про відстрочку/розстрочку виконання рішення суду, зміну способу виконання.

Рекомендований стандарт близко 0, не більше  2-3 %, в динаміці повинен зменшуватися              

2.         Відсоток розгляду справ
Обчислюється як відношення кількості розглянутих справ та матеріалів за звітний період до кількості нових.

2096 / 2187 * 100 = 95,8%
Кількість нерозглянутих справ не суттєво збільшилась. За даними Європейської комісії з питань ефективності правосуддя показник від 96 до 102 % є нейтральним.

3.         Середня кількість розглянутих справ на одного суддю
Показник свідчить про продуктивність розгляду справ. Обчислюється як кількість розглянутих справ та матеріалів за звітний період поділена на фактичну кількість суддів.

2096/18=116,4

Рекомендовані стандарти відсутні. 
Фактична чисельність суддів господарського суд Сумської області складає 18, але у першому півріччі 2015 року 2 суддів не здійснювали судочинство через закінчення строку на який їх було обрано / призначено.

4.         Середня кількість справ та матеріалів, що перебували на розгляді в суді в звітний період в розрахунку на одного суддю 

 Обчислюється як кількість справ та матеріалів, що перебували на розгляді в звітній період поділена на фактичну кількість суддів.

2658/18=147,6

5.         Середня тривалість розгляду справи (днів)        
Середнє арифметичне загальної тривалості перебування справи в суді з дня її реєстрації до дня прийняття рішення.Показник обчислюється в календарних днях

Середня тривалість розгляду справ та матеріалів (крім справ про банкрутство) 70 днів.

Процедури розгляду справ про банкрутство значно триваліші.
Середня тривалість розгляду справ та матеріалів про банкрутство 148 днів
Середня тривалість розгляду справ про банкрутство (без заяв та інших матеріалів) – 1148 днів (22 закінчені справи).

6.         Проведення опитувань громадян-участників судових проваджень щодо їх задоволеності роботою суду. Публікація результатів опитувань громадян-учасників судових проваджень на веб-сторінці суду           

У 2015 році за підтримки проекту USAID «Справедлива правосуддя» здійснюється дослідження роботи господарського суду за методологією карток громадянського звітування. Результати дослідження будуть оприлюдненні у другому півріччі 2015 року.

7.         Рівень задоволеності роботою суду учасниками судового розгляду за результатами опитування, що проводяться за уніфікованою методологією.       Відсутні дані