flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звіт в.о. керівника апарату Господарського суду Сумської області Олександра Лебедя за 2021 рік

20 лютого 2022, 15:52

Щороку керівник апарату суду інформує збори суддів про свою діяльність. Керівник апарату суду несе персональну відповідальність за належне організаційне забезпечення суду, суддів та судового процесу, функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. У січні 2022 року про діяльність апарату звітував в.о. керівника апарату Олександр Лебедь. Ключові тези звіту в.о. керівника апарату Господарського суду Сумської області.

Робота суду у 2021 році ускладнювалась карантинними заходами, вжитими для запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Встановлений спеціальний режим відвідування суду та фактично припинені всі публічні заходи не пов’язані з розглядом судових справ. На час дії «червоної» зони карантинних обмежень встановлювались жорсткіші заходи, але доступ громадян до приміщення суду та проведення відеоконференцій не припинялись.

Через зменшення фінансування у 2021 році збільшився дефіцит поточних видатків на оплату праці та матеріально-технічне забезпечення діяльності суду: вказане стосувалося у першу чергу утримання приміщень, оргтехніки, теплопостачання та електропостачання (з приводу критичної ситуації на адресу ДСА України направлялися листи). Такі умови суттєво ускладнювали організаційне забезпечення суду та вимагали додаткових зусиль від персоналу.

Заходи економії відображаються на роботі всіх працівників: зведено до мінімуму використання службового транспорту, не оплачується послуга забору пошти, не здійснюється підписка періодичних видань, зменшено кількість телефонних номерів, фактично не здійснюється закупівля оргтехніки, меблів, не проводяться капітальні ремонти, суттєво обмежено закупівлю канцтоварів. Переважна більшість робіт з поточного ремонту здійснюється силами працівників. Це стосується як питань господарського, так і інформаційно-технічного забезпечення.

При цьому, за рахунок високого рівня службової та трудової дисципліни, проблеми матеріального забезпечення не відобразились на рівні роботи суду, якості послуг. Це підтверджується високою оцінкою відвідувачами якості роботи Господарського суду Сумської області. За результатами дослідження, проведеного у 2021 році, переважна більшість респондентів (94,62%) високо та добре оцінили якість роботи суду.

За 5-бальною шкалою середня оцінка суду всіма респондентами становить 4,65.

 

Забезпечення здійснення судового процесу.

За звітний період працівниками апарату суду забезпечено:

- проведення близько 3500 судових засідань (947 судових засідань в режимі відеоконференції з використанням системи відеоконференції "EasyСon", з них: з іншим судом - 513, з учасниками справ, які знаходяться поза межами суду – 434);

- записано близько 700 робочих копій фонограм судових засідань;

- пронумеровано, прошито та оформлено близько 1500 судових справ;

- оформлено для видачі близько 8300 судових рішень;

- надіслано листів 17552, із них 17089 листів рекомендованих з повідомленням, направлено 547 апеляційних, касаційних скарг (сума коштів на поштові послуги склала 674 773 грн).

Раз у півріччя відділ документального забезпечення та контролю (канцелярія) складає довідки про стан ведення діловодства в суді, про виконання термінів надсилання процесуальних документів, апеляційних та касаційних скарг, про справляння, звільнення від сплати та повернення судового збору, які передаються на розгляд керівнику апарату. По закінченню півріччя результати контролю доводяться суддям у звіті про роботу апарату за півріччя та за рік.

За підсумками проведеної роботи був зроблений висновок, що у 2021 році справи оформлювалися належним чином з дотриманням вимог Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України.

Здійснена перевірка номенклатурних справ в структурних підрозділах суду.

Вибірково проводилась перевірка виконання строків надсилання процесуальних документів, справ на запити.

Моніторинг сплати судового збору проводився систематично. Відповідальна особа в суді співпрацює з суддями та вчасно виявляє недоліки як при сплаті судового збору, так і в оформленні платіжних документів.

Постійно здійснюється контроль за судовими справами, у яких ухвалено рішення щодо стягнення судового збору на користь держави. Такі справи передаються до архіву суду тільки після долучення до матеріалів справи документів про зарахування відповідних сум до спеціального фонду державного бюджету або про неможливість виконання судового рішення в цій частині.

Визначена відповідальна особа контролює своєчасність та повноту повідомлень про виконання судового рішення. У разі неодержання повідомлення про виконання судового рішення він доповідає про це головуючому судді, який вживає необхідних заходів.

Кожного місяця до ДСА України направляється звіт про стягнення коштів в дохід державного бюджету, а кожного кварталу – звіт про справляння, звільнення від сплати та повернення судового збору.

До Єдиного державного реєстру судових рішень https://reyestr.court.gov.ua/ внесено більше 6600 судових рішень Господарського суду Сумської області.

У 2021 році за розгляд заяв (скарг) Господарським судом Сумської області сплачено 16 525 889 грн судового збору. За ухвалами суду повернуто судового збору на суму 2 507 130 грн, також повернуто 128 817 грн помилково сплаченого.

Відповідно до плану антикорупційних заходів Господарського суду Сумської області на 2021 рік, затвердженого головою суду 29.12.2021, здійснювався належний контроль за дотриманням працівниками суду вимог антикорупційного законодавства (фінансовий контроль, конфлікт інтересів, етична поведінка). Відповідальна особа з питань запобігання та виявлення корупції систематично приймала участь у тренінгах та семінарах для відповідальних осіб, що проводилися ДСА України, та проводила заняття з апаратом суду стосовно вивчення та дотримання вимог антикорупційного законодавства.

У 2021 році було виявлено 1 випадок порушення строку подачі декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави. Про факт неподання декларації було повідомлено Національне агентство з питань запобігання корупції.

Протягом 2021 року до Господарського суду Сумської області не надійшло жодної скарги на дії працівників апарату суду. На 1 звернення народного депутата (стосовно пропозицій щодо внесення змін до ГПК України) та 1 звернення громадянина були надані відповіді у встановлені законодавством строки.

Протягом 2021 року до суду надійшло 32 запити про доступ до публічної інформації. На запити були надані відповіді у встановлені строки.

 

Забезпечення належного функціонування автоматизованої системи документообігу суду.

Апаратом суду забезпечено своєчасне внесення інформації до автоматизованої системи документообігу суду щодо реєстрації вхідної, вихідної кореспонденції суду, об’єктивний та неупереджений розподіл судових справ між суддями з додержанням принципу випадковості, з урахуванням завантаженості та спеціалізації кожного судді; своєчасність та правильність заповнення обліково-статистичних карток судових справ та матеріалів; збереження електронних копій матеріалів справ.

Затверджено порядок реєстрації внутрішніх непроцесуальних документів, відповідно до якого більшість внутрішніх документів виготовляються в АСДС у відповідній номенклатурній справі з прикріпленням додатків.

Програма Документообіг спеціалізованого суду оновлена до версії 1.39.1.20. У 2021 році з ДП ІСС були укладені договори на адміністрування, технічну підтримку та супровід програми (загалом на суму 160 тис. грн).

Протягом 2021 року постійно здійснювався аналіз навантаження на суддів і дотримання спеціалізації при розподілі справ автоматизованою системою.

На адресу ДСА України та ДП «Інформаційні судові системи» направлялися листи щодо роз’яснення проблемних питань функціонування автоматизованої системи документообігу суду (у тому числі, щодо обрахування навантаження, алгоритму вибору судді, методів вирівнювання навантаження, розрахунку коефіцієнта навантаження, тощо).

В квітні була створена робоча група по підготовці інформації щодо врахування при визначенні навантаження судді окремих типів КДМ (карток додаткових матеріалів). Робочою групою було підготовлено аналіз впливу КДМ на навантаження судді,  зроблено висновок про необхідність систематизації переліку КДМ, розроблено рекомендований Перелік типів, заяв, клопотань, матеріалів, які підлягають реєстрації в системі АСДС як КДМ, який подано на затвердження зборам суддів. Рішенням зборів суддів №10 від 17.06.2021, після обговорення на зборах, був затверджений вищезазначений Перелік. Рішенням зборів суддів №11 від 17.06.2021 була затверджена нова редакція Засад використання АСДС, в якій додано розділ 5 «Коефіцієнт складності справ (заяв), матеріалів, параметри авторозподілу» (окремо прописані параметри АСДС та визначені КДМ, до яких застосовані коефіцієнти складності).

На виконання рішень зборів суддів відповідні налаштування внесені до АСДС.

Конкретні параметри функціонування автоматизованої системи документообігу суду в програмі «Діловодство спеціалізованого суду» встановлено наказом керівника апарату на виконання Засад використання АСДС. Параметрами встановлено системні налаштування, коефіцієнти адмінпосад, коефіцієнти форми участі у розгляді справи, коефіцієнти складності (додатково визначаються при реєстрації документа в картці справи), визначено список документів які впливають на навантаження, особливості заповнення електронного табеля, спеціалізацію суддів.

 

Електронний суд

Протягом 2021 року через підсистему «Електронний суд» до суду надійшов 271 документ, з них: 51 позовна заява.

Використання Електронного суду стало значно активнішим після набрання чинності Положенням про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Концепція Електронного суду передбачає цифровий обмін між судом та учасниками справ, що має на меті зменшити витрати на поштові відправлення, спростити обробку документів, пришвидшити їх доставлення. Це стає можливим при наявності електронного кабінету у всіх учасників. Оскільки саме з фактом реєстрації кабінету закон пов'язує перехід на електронний обмін документами.

Апарат суду активно здійснював популяризацію електронного суду: створювались інформаційні матеріали, проводились online-зустрічі, надавались консультації. Крім того, були направлені адресні листи з роз'ясненнями особам, які звертаються до Господарського суду  Сумської області, і мають обов'язок зареєструвати електронний кабінет, але не зробили цього: адвокати, приватні виконавці, арбітражні керуючі, державні органи, голови об'єднаних територіальних громад. Всього близько 100 листів. Кількість осіб, які мають електронний кабінет постійно зростає, але і далі існує необхідність здійснювати роз'яснювальну роботу.

Зараз, коли кількість кабінетів є відносно невеликою, більшість документів надходить в паперовому вигляді, що передбачає обов'язок створення електронної копії самим судом, щоб документ став доступним в Електронному кабінеті. Крім того, документи, що надходять в електронному вигляді мають бути роздруковані судом для формування паперової справи (деякі позовні заяви містять до 500 аркушів). Це призвело до збільшення витрат ресурсів, як людських так і матеріальних, для виконання цих операцій (сканери, папір, картриджі).

Протягом 2021 року здійснювалось сканування тих паперових документів, які надходили у справах поданих через електронний суд, а також у справах де було відповідне клопотання учасників. Повне сканування документів розпочалось з 2022 року.

Статистична звітність суду та аналіз судової практики

Протягом року відділом судової статистики було виконано такі завдання:

організація обліку та опрацювання статистичних карток обліку результатів розгляду справ позовного провадження, справ про банкрутство, наказного провадження;

щоквартальна підготовка та подання статистичної звітності про результати розгляду справ Господарським судом Сумської області до ДСА України за формою № 1- МГС;

підготовка та подання річної статистичної звітності про результати розгляду справ Господарським судом Сумської області до ДСА України за формою № 1-Г;

підготовка та подання інформації про рух та розгляд процесуальних звернень місцевим господарським судом до Касаційного господарського суду у складі ВС;

щоквартальна підготовка та подання інформації стосовно справ про банкрутство до управління юстиції;

надання статистичних даних.

У зв’язку з введенням кардинальних змін методики обліку статистичних даних господарських судів, що відбулася у 2017-2018 роках за наслідком зміни ДСА України форм звітів щодо здійснення правосуддя місцевими судами, складним питанням залишається відсутність нової Інструкції про порядок ведення судової статистики місцевими господарськими судами.

Протягом 2021 року відділом аналітичної роботи та аналізу застосування судової практики було виконано:

аналіз обліково-статистичної роботи суду за 2020 рік та за 1 півріччя 2021 року, аналіз даних судової статистики про стан здійснення правосуддя судом за 2020 рік;

аналіз якості здійснення правосуддя суддями Господарського суду Сумської області за 2020 рік, за 1 квартал 2021 року, за 1 півріччя 2021 року, за 9 місяців 2021 року;

узагальнення підстав зміни та скасування апеляційною та касаційною інстанціями судових рішень Господарського суду Сумської області за 2020 рік, за 1 півріччя 2021 року;

щоквартально були підготовлені та надіслані до Сумської обласної державної адміністрації інформації щодо поданих до суду позовів про розірвання або визнання недійсними договорів купівлі-продажу приватизованих об’єктів державної та комунальної власності;

щоквартально були підготовлені та надіслані до ТУ ДСА в Сумській області інформації щодо кількості судових рішень, які містять посилання на рішення Європейського суду з прав людини та є результатом відновлення попереднього юридичного стану стягувача здійсненого шляхом повторного розгляду справи судом, включаючи відновлення провадження у справі;

здійснювався контроль за внесенням/зняттям дати набранням рішенням законної сили, про що складався щомісячний звіт.

На виконання доручення Міністерства юстиції України підготовлено Ґрунтовний аналіз внесення змін до ГПК щодо забезпечення належного повідомлення учасників судового процесу та надсилання копій процесуальних документів на електронну адресу.

На виконання запитів ПАГС у 2021 році відділом аналітичної роботи були складені аналітичні довідки з результатів вивчення та аналізу вирішення Господарським судом Сумської області:

  • спорів, пов’язаних із застосуванням природоохоронного законодавства, розглянутих за період з 03.10.2018 по 31.12.2020;
  • спорів, що виникають із договорів перевезення, у 2019 – 2020 роках;
  • справ про банкрутство в період з 01.01.2020 до 30.06.2021.

Протягом 2021 року до судів апеляційної та касаційної інстанції надсилалися приклади неоднакової практики застосування норм права у подібних правовідносинах, а також проблемні питання, що виникали у суддів господарського суду при розгляді справ.

Підготовлено інформацію щодо надходження, розгляду суддями справ, навантаження, скасованих, змінених рішень та інше за 2020 рік до суддівських досьє, сформовано в пакети інформативних аркушів відповідних розділів суддівського досьє кожного із суддів Господарського суду Сумської області.

 

Забезпечення людськими ресурсами та управління персоналом.

Згідно із затвердженою структурою та штатним розписом Господарського суду Сумської області, штатна чисельність суду становить 92 посади, з яких станом на 01.01.2022:

  • суддів –14 посад, фактична чисельність – 9;
  • помічників суддів – 19 посад, фактична чисельність – 9;
  • працівників патронатної служби (прес-секретар) – 1 посада;
  • державних службовців – 44 посади, фактична чисельність – 34 особи +5 знаходяться у відпустці по догляду за дитиною згідно ст.179КЗпП;
  • зі складу державних службовців, секретарів судового засідання: 16 штатних посад, фактично – 10 (з 06.01.2022);
  • працівників, які виконують функції з обслуговування – 8 посад, фактично – 7,
  • робітників – 6 посад, фактично зайнято 4,5 посади.

Середній вік працівників Господарського суду Сумської області становить – 44 роки, зокрема, середній вік помічників судді - 39 років, державних службовців – 41 рік.

Вік найстаршого працівника апарату суду – 70 років, наймолодшого – 31 рік.

З 64 суддів та працівників апарату, які станом на 01.01.2022 працюють у Господарському суді Сумської області, 81,25% (52 особи) жінок та 18,75% (12 осіб) чоловіків.

 

Рух кадрів

В 2021 році було проведено 2 конкурсні процедури заміщення вакантних посад держслужбовців у апараті Господарського суду Сумської області. Було оголошено 2 добори: на зайняття посади державної служби категорії «Б» - начальника відділу організації закупівель та управління майном  та посади державної служби категорії «В» - секретаря судового засідання. За результатами доборів були визначені переможці конкурсу, які призначені на вищезазначені посади.

Професійна підготовка

Забезпечуючи організацію підвищення кваліфікації персоналу, працівники Господарського суду Сумської області у 2021 році підвищили свою кваліфікацію та отримали 102 сертифікати, з них, 65 сертифікатів отримано працівниками апарату суду, 37 сертифікатів – суддями.

Працівники апарату активно підвищували рівень своєї кваліфікації в дистанційному форматі в Харківському регіональному відділенні та Вінницькому навчальному центрі НШСУ, на освітніх e-платформах: Дія. Цифрова освіта, Спільнота практик, Prometheus, також приймали участь в навчальних семінарах, практикумах, вебінарах на Професійній мережі «Феміда» для вдосконалення своїх знань, умінь та навичок роботи в АСДС КП «ДСС».

Судді та працівники апарату підвищували свою професійну кваліфікацію переважно в Національній школі суддів України (45% від загальної кількості отриманих сертифікатів).

Протягом року здійснювалось внутрішнє навчання працівників апарату щодо новел законодавства, застосування інструкції з діловодства та нових національних стандартів документообігу, антикорупційного законодавства та правил етичної поведінки, особливостей роботи Електронного суду, пожежної безпеки та охорони праці тощо.

До найбільш важливої інформації готуються пам’ятки у форматі презентації, які після представлення розміщуються на локальному сайті суду.

 

Забезпечення фінансовими ресурсами та матеріально-технічне забезпечення

Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» Господарському суду Сумської області за бюджетною програмою КПКВК 0501020 – Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя затверджено видатки загального фонду в обсязі 20304,8 тис. грн., спеціального фонду в обсязі 6989,4 тис. грн., лише на поточні видатки. Капітальні видатки у 2021 (як і на 2022 рік) році не передбачені.

 

Через зменшення фінансування, особливо у 1 половині у 2021 року, збільшився дефіцит поточних видатків на оплату праці та матеріально-технічне забезпечення діяльності суду: вказане стосувалося у першу чергу утримання приміщень, оргтехніки, теплопостачання та електропостачання (з приводу критичної ситуації на адресу ДСА України направлялися листи).

У 2021 році відділом організації закупівель та управління майном організовано закупівлі у межах кошторисних асигнувань, що освоєні у повному обсязі.

Понад 53% коштів витрачено на енергоносії, а саме:

  • Закупівля електричної енергії та послуги з її розподілу – 269 940 грн;
  • Закупівля послуг теплопостачання – 627 741 грн;
  • Водопостачання та водовідведення – 14 482 грн;
  • Вивезення сміття – 5461 грн.

Інші комунальні послуги та обов’язкові потреби:

  • Телекомунікаційні послуги (телефонія, Інтернет) – 20 788 грн.
  • Послуги по супроводженню комп’ютерних програм та систем, ліцензій – 265 947 грн.
  • Поштові послуги та марки – 122 937,50 + 413 873,00 = 536 810,50 грн.
  • Послуги по заправці та відновленню картриджів до принтерів – 40 494 грн.
  • По заходам пожежної безпеки – 22 026 грн.
  • Послуги зі страхування (авто та водіїв), техогляд та пальне – 10 523 грн.

Про публічні закупівлі

Загалом у 2021 році опрацьовано та укладено 99 договорів та 53 додаткових угод.

Організовано:

  • 7 переговорних процедур закупівель;
  • 3 спрощені закупівлі;
  • 3 закупівлі за допомогою електронного каталогу (ПрозороМаркет);
  • проведено 4 закупівлі з використання електронної системи закупівель.

Без порядку проведення спрощених закупівель (виключення) оприлюднені 4 звіти про договори про закупівлю, укладених без використання електронної системи закупівель.

Поміж цього опубліковано 141 звіти про договори про закупівлю, укладених без використання електронної системи закупівель.

Оновлено положення про порядок ведення договірної роботи.

 

Господарські питання

Проведено технічне обслуговування засобів пожежної сигналізації, перезарядку вогнегасників, обслуговування автоматичних воріт. Забезпечено проведення малярних робіт у кабінеті відеоконференцзв’язку та ознайомлення, пофарбовані підвіконня у місцях загального користування та проведена часткова заміна гіпсокартону підвісної стелі у конференц-залі.

Працівниками проводились поточні роботи сантехнічного, електричного обладнання, дверних замків.

Здійснюється поточний ремонт та обслуговування меблів. Фактично, останні 10 років забезпечення працівників меблями здійснюється за рахунок перерозподілу після скорочення кількості персоналу.

Належна увага приділяється утриманню приміщення суду та прилеглої території. Кожен день здійснюється прибирання із дотриманням вимог санітарної гігієни приміщень та прилеглої території. Забезпечувалось щоденне санітарне оброблення/прибирання туалетних кімнат з використанням дезінфекційних засобів, а також ретельне прибирання місць загального користування. Кілька разів на тиждень здійснювалась повна обробка місць загального користування. Обробку здійснювали працівники відділу управління майном. Було придбано оприскувач та концентрований деззасіб - хлорвмістні таблетки Жавель-Клейд, який внесено до державного реєстру деззасобів.

Працює постійнодіюча комісія з огляду стану адміністративної будівлі та прилеглої території.

За результатом п’яти комісійних оглядів стану будівлі та споруд суду поліпшено стан прибудинкової території та місць загального користування.

Поліпшено стан 90% дерев прибудинкової території, проведено очищення аварійних гілок.

Вжито інших заході з благоустрою території: висаджено квіти, зібрано накопичене за кілька років опале листя, пофарбовано альтанку, гаражні ворота. За рахунок підрядної організації виправлено недоліки допущені при монтажу системи відведення дощової води з даху. Проведено промивання каналізаційної системи на території суду.

Завершені роботи по перенесенню справ архівного зберігання з підвального приміщення. Під розміщення справ тривалого зберігання відведено дві кімнати на 2 поверсі. Проведено технічне обслуговування (збільшення висоти) 40% архівних стелажів, що дозволило значно збільшити наповненість документами архівних приміщень та забезпечити перенесення архіву з підвального приміщення.

Організовано відчуження службового автотранспорту (Мерседес). Кошти надійшли до державного бюджету.

Укладено договір оренди адміністративної будівлі суду. Проведена робота щодо винесення на розгляд сесії Сумської міської ради питання щодо передачі приміщення суду у державну власність до сфери управління ДСА.

Вчинено дії щодо внесення актуальної інформації по земельній ділянці до державних реєстрів.

Вживаються заходи щодо визначення підвального приміщення як найпростішого укриття з об’єктів цивільного захисту працівників та відвідувачів суду.

Енергозбереження

Щороку затверджується план заходів з енергозбереження, яким передбачаються  заходи економії води, тепла, електроенергії.

Взимку 2020-2021 року виникли проблеми з температурою опалення окремих приміщень (службових кабінетів) суду. Не забезпечувався нормальний температурний режим в кабінетах на 3 поверсі та добудовах. Різниця температурних показників на 3 та 1 поверсі становила до 100С.

Було проведено обстеження будівлі суду та теплового господарства з представником ТОВ «Сумитеплоенерго».

За допомогою тепловізора встановлено джерела найбільших тепловтрат.

Були визначені можливі недоліки системи теплопостачання та шляхи їх виправлення:

  • менший діаметр труб подачі теплоносія в прибудовах, ніж в основній частині будівлі;
  • необхідність заміни вентелів на батареях та стояках для можливості регулювання;
  • потреба у щорічному промиванні системи теплопостачання;

- зменшення втрат тепла.

Вжити заходів щодо зменшення втрати тепла можна шляхом утеплення вікон, фасаду та цоколю – здіснити термомодернізацію приміщення з отриманням сертифікату енергоефективності (орієнтовна вартість робіт, враховуючи проектні роботи, за попередніми розрахунками може складати до 10 млн грн).

Протягом 2021 року було здійснено

  • заміна вентилів на 98% батарей та 60 стояках;
  • замінені батареї, які вийшли з ладу (або відновлена циркуляція);
  • технічне обслуговування системи опалення (промивка та гідравлічні випробування);
  • зібрано комерційні пропозиції для розробки проектно-кошторисної документації ремонту фасаду та підвищення енергоефективності будівлі.

Ведеться контроль за використанням електроенергії, теплової енергії, води.

Продовжується робота щодо заміни ламп на енергозберігаючі. Замінено більше 50 ламп.

Здійснюється сортування побутового сміття. Встановлені урни для паперу, а також для роздільного збору пластику, скла і металу. Зібраний папір разом з архівними документами, які підлягають знищенню, передається на повторну переробку.

 

Засоби інформатизації

Протягом 2021 року всі працівники суду були забезпечені комп'ютерним обладнанням.

На балансі суду всього 80 персональних комп’ютерів, 29 ПК придбані до 2015 року. 2021 року жодного комп'ютера не було придбано. 31 ПК підлягає списанню, але списання техніки не здійснювалось, оскільки всі ПК задіяні в роботі і не можуть бути вилучені без придбання нових.

З іншої оргтехніки в суді наявні:

  • 4 копіювальних пристрої;
  • 8 сканерів, з яких 2 аркушепротяжних, 2 планетарних, 4 планшетні;
  • 38 принтерів.
  • 17 багатофункціональних пристроїв (5 з них, які поставлялись централізовано, не придатні до перезарядки і тому фактично не використовуються).

У 2021 було заплановано провести модернізацію та збільшення потужності 16 ПК за рахунок встановлення твердотільних накопичувачів SSD та розширення оперативної пам'яті. Вартість одного комплекту для модернізації ПК орієнтовно складала до 3 тис. грн., але протягом року цю модернізацію провести не вдалось через відсутність коштів.

Існують плани забезпечення посту судової охорони комп’ютером для створення реєстру відвідувачів, а також облаштування інформаційної панелі в холі. Наявний інформаційний кіоск є морально застарілим та фізично несправним через що фактично не використовується та найближчим часом буде переданий до ДП ІСС.

Всі зали судового засіданні обладнані системами відеоконференцзв'язку.

Але, обладнання залів відеоконференцзв'язку, яке було централізовано отримане у 2017 році працює нестабільно, бо укомплектовано складовими низької якості.

Існує план модернізації цього обладнання, який передбачає:

  • оновлення обладнання відеозахвату (зали 3, 5, 6);
  • оновлення аудіообладнання (всі зали, крім 4);
  • оновлення акустичних систем до мінімального рівня (всі зали, крім 6);
  • перепрошивка картриджів в БФП 1, 2, 3, 5, ВКЗ.

Загальна вартість модернізації орієнтовно складає більше 100 тис грн. Фінансової можливості здійснити його протягом 2021 року не було.

У 2021 (початку 2022) облаштовано залу №1 системою відеоконференцзв'язку та технічної фіксації. Замінено плату відеозахвату в залі №2, вирішено технічні проблеми з відеообладнанням в залі №6.

В усіх залах встановлені додаткові комп'ютери для можливості роботи судді.

Оновлено залу відеоконференцзв’язку під потреби участі в засіданні кількох осіб.

Облаштовано приймальню судді Вдовенко Д.В. Переважно за рахунок переміщення обладнання (придбано лише 1 багатофункціональний пристрій).

Проблемою є відсутність ліцензійного програмного забезпечення на багатьох пристроях. 17 примірників ліцензійної операційної системи Windows придбано у складі персональних комп'ютерів, ще 2 у складі серверного обладнання.

Через суттєве зростання вартості послуги не було продовжено договір на інформаційно-правову систему ЛІГА:ЗАКОН. Запропоновані безкоштовні інструменти для перерахунку заборгованості та штрафних санкцій.

Ускладнює роботу відсутність резерву на випадок виходу ПК з ладу та коштів на здійснення оперативного ремонту та заміни комплектуючих. Поточний ремонт комп'ютерного обладнання здійснюється переважно власними силами працівників відділу інформаційних технологій.

Все складнішою стає підтримка працездатності внутрішньої АТС та локальної мережі телефонного зв'язку. Існуюча аналогова АТС працювала ще в попередньому приміщенні суду. На сьогодні вона працює нестабільно, немає можливості оновити технічні налаштування. Відсутні пристрої, які працюють в такому застарілому програмному середовищі.

У зв’язку з цим постало питання придбання нової внутрішньої АТС та організації сучасної IP телефонії. Крім власне придбання АТС та комутатора, цей проєкт передбачає повну заміну телефонних апаратів та кабельної телефонної мережі та орієнтовно має вартість до 700 тис грн (при здійсненні робіт по налаштуванню та побудові мережі власними силами).

Всі розрахунки вартості комп'ютерного обладнання мають тенденцію до постійного зростання.

 

Нагальні проблеми матеріально-технічного забезпечення 

  • Технічне обстеження адмінбудівлі, передбачене законодавством про регулювання містобудівної діяльності.
  • Необхідність капітального ремонту фасаду.
  • Поточний ремонт огорожі та замощення.
  • Необхідність здійснення поточного ремонту службових приміщень, зокрема невідкладним є вирішення питання оновлення покриття підлоги у приймальнях суддів на 3 поверсі (при здійсненні робіт власними силами, вартість матеріалів для підлоги 1 приймальні до 6 тис. грн).
  • Поточний ремонт підвалу (доцільно здійснювати після усунення причин підтікання), облаштування та обладнання підвального приміщення як об’єкту цивільного захисту.
  • Оновлення та модернізація комп'ютерного обладнання, зокрема модернізація обладнання залів засідань.
  • Модернізація внутрішньої АТС, організація IP телефонії.

 

Питання безпеки

Забезпечення охорони та підтримання громадського порядку в суді здійснювалось Службою судової охорони.

Безпосередньо в Господарському суді Сумської області несуть службу співробітники 1 відділення 2 взводу 1 підрозділу Територіального управління Служби судової охорони у Сумській області. Склад відділення 8 осіб. Командир – Сергій Пойманов.

У 2021 році в суді двічі проводились тактико-спеціальні навчання, на яких відпрацьовувались алгоритми дій під час виникнення нештатних ситуацій.

За інформацією Служби судової охорони співробітниками підрозділу у 2021 році було не допущено пронесення до приміщення суду таких предметів:

  • травматична зброя – 1 одиниця;
  • пневматична зброя – 1;
  • ножі - 16+2;
  • газові балончики – 3;
  • електрошокові пристрої – 3;
  • інші небезпечні предмети – 12.

Також працівники Служби судової охорони здійснюють перевірку температурного режиму відвідувачів та співробітників суду з використанням безконтактного термометру.

24.12.2021 затверджено нову редакцію Правил пропуску осіб до будівлі суду та на його територію транспортних засобів.

 

Зовнішні комунікації

Суд забезпечує гласність і відкритість судового процесу, інформує громадськість та засоби масової інформації про свою діяльність, вживає заходів правового просвітництва.

У червні 2021 року відзначалось 30-річчя створення господарських судів. З цієї нагоди в холі суду була розміщена музейна експозиція про історію господарського суду Сумської області та фотовиставка з урочистими моментами історії суду.

У квітні – липні 2021 ГО «Бюро правничих комунікацій» було проведено дослідження роботи Господарського суду Сумської області за методологією карток громадянського звітування. Вперше дослідження було проведено з використанням інструментів дистанційної взаємодії.

У дослідженні брали участь 130 респондентів - учасників справ та відвідувачів суду.

За 5-бальною шкалою середня оцінка суду всіма респондентами становить 4,65 що є одним з найвищих показників по області.

Як свідчить аналіз окремих вимірів якості роботи суду найбільш високо відвідувачі суду оцінили сприйняття роботи працівників суду (середній бал оцінювання склав 4,90), зручність та комфортність перебування у суді (середній бал оцінювання склав 4,79).

Частина наданих за результатами дослідження рекомендацій вже впроваджена: проведена робота з працівниками служби судової охорони щодо дотримання прав відвідувачів, організовано зустріч працівників апарату з практикуючим психологом щодо профілактики емоційного та професійного вигорання.

Окремі рекомендації потребують додаткових ресурсів і впроваджуються поступово:

- підвищення комфорту перебування відвідувачів (потреба у кулері з питною водою, стаціонарному дезінфекторі);

- облаштування зручного та функціонального робочого простору для відвідувачів (наявність у вільному доступі робочих місць, паперу, правничої літератури, можливості для підзарядки ноутбуків та мобільних пристроїв, доступ відвідувачів до WiFi мережі з якісним сигналом);

- підвищення доступності суду для маломобільних груп громадян.

Робота в умовах карантинних обмежень не дозволила реалізувати частину запланованих заходів. Але, було проведено кілька «круглих» столів 25.06.2021 за темою: "Захист прав працівників підприємства у випадках банкрутства (неплатоспроможності)", а 28.08.2021 за темою: «Судова практика в екологічних спорах щодо захисту довкілля: проблеми та перспективи». У заходах взяли участь судді, адвокати, арбітражні керуючі, викладачі-правники.

В рамках тижнів міжнародного права відбулася відкрита лекція кандидата юридичних наук, доцента, судді Юлії Джепи за темою: «Особливості вирішення спорів за участю нерезидентів в господарських судах України».

Продовжено проєкт "Femida online".

Було обговорено Новий кодекс з процедур банкрутства. На запитання відповідали суддя Господарського суду Сумської області Василь Яковенко і арбітражний керуючий Євген Чупрун. https://www.youtube.com/watch?v=ZsJgfF87Dbc

Також обговорювались питання скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі. За участі судді Олександра Коваленка та адвокатеси Валентини Нежевело https://www.youtube.com/watch?v=1IlQmgLdSzQ

В рамках 18 Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в суді відбувся перегляд короткометражного фільму. Тема фестивалю була присвячена праву людини на здоров’я. Також в межах заходу суддя Юлія Джепа провела інтерактивне навчання  за темою «Захист прав людини під час карантинних обмежень» в режимі zoom-конференції.

Регулярно проводились заходи для популяризації сервісу Електронний суд.

Протягом 2021 року в холі суду проведено художні виставки: Олександра Чередниченка «Квітучий травень» та з морської тематики, Ігоря Швачунова "Міські пригоди", Ірини Проценко «Квіти і люди», Світлани Качуровської «Світайлики», обласної організації Національної спілки художників України в Сумській області «Барви осені», Ані Черненко «Янголи над містом», до 30-річчя Незалежності України проведено виставку робіт народних майстрів "Незалежна і єдина, будь навіки, Україно".

В холі суду обладнано постійну систему рейлінгів для швидкого монтування експозиції.

За звітний період Господарський суд Сумської області на своїй сторінці порталу Судова влада України розмістив 184 інформаційних повідомлення.

Кількість підписників на сторінці Господарський суду Сумської області у fecebook facebook.com/sumygospsud- 750 читачів, охоплення допису близько 3000, частина відеоматеріалів оприлюднюється на youtube сторінці.