flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інтерв'ю з головою Господарського суду Сумської області Євгенією Анатоліївною Жерьобкіною

07 вересня 2021, 10:16

У цьому році Господарський суд Сумської області відзначив 30-річчя створення. Cуд відіграє важливу роль в соціально-економічному житті Сумської області і розглядає справи, які стосуються містоутворюючих підприємств Сумщини. Господарським судом Сумської області присуджується до стягнення мільярди гривень. Так, вже протягом 2021 року було присуджено до стягнення 2,5 мільярди гривень. Про підсумки року за перше півріччя, плани, напрацювання, бачення розвитку господарської юрисдикції ми вирішили поспілкуватися із головою Господарського суду Сумської області Євгенією Жерьобкіною.

— Євгенія Анатоліївна, сьогодні Ви одна серед  наймолодших голів судів в Україні. Поділіться, які враження, коли Вам доводиться поєднувати адміністративні функції із суддівськими повноваженнями, розкажіть про основні виклики і досягнення у вашій діяльності?

 — Поєднання адміністративних повноважень зі здійсненням правосуддя, це новий виклик для мене та велика відповідальність. До таких повноважень належить, зокрема, контроль ефективності діяльності апарату суду, забезпечення виконання рішень зборів суддів місцевого суду, організація ведення в суді судової статистики та інформаційно-аналітичного забезпечення суддів з метою підвищення якості судочинства, тощо. Наша щоденна праця дає свої результати. Сьогодні Господарський суд Сумської області має один із найвищих рейтингів по організації своєї роботи серед судів Сумщини. Так, в рамках співпраці ГО “Бюро правничих комунікацій” із судами Сумської області було проведено опитування відвідувачів судів щодо їх задоволеності якістю послуг: доступність суду, зручність та комфортність перебування, повнота, якість та доступність інформації, сприйняття роботи працівників апарату суду, дотримання строків, сприйняття роботи суддів. Господарський суд Сумської області набрав середній інтегральний показник за всіма критеріями - 4, 72 балів, при середньому по області - 4,32. Це висока оцінка і ми докладаємо чималих зусиль аби підтримувати своє реноме і створити найкращі умови відправлення правосуддя, як того вимагає чинне законодавство й судова реформа. Отримана інформація в рамках опитування буде використана для розробки ефективних рекомендацій щодо поліпшення якості судових послуг та підвищення рівня громадської довіри до судів. Також хочу навести деякі статистичні дані. Згідно із статистичним бюлетенем господарських судів України за 1 півріччя 2021 року, аналізуючи загальну кількість розглянутих процесуальних звернень господарським судом можна відзначити наступне: розглянуто (усього) – 2476; розглянуто по суті – 2227, з них 1032 справ; задоволено звернень - 1815, з них 832 справи. Середній показник якості Господарського суду Сумської області за результатами роботи становить 3,2 % при середньому показнику по місцевих господарських судах України – 4,3 % (8 місце). Це позитивний результат для суду, що свідчить про професійне, сумлінне ставлення до роботи суддів та працівників апарату суду, про високий рівень довіри до господарського суду Сумської області.  

— Євгенія Анатоліївна, які напрямки в діяльності суду Ви розвиваєте, які цікаві формати реалізуєте в судовій установі?

 Завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов’язаних із здійсненням господарської діяльності, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави. Наш суд посідає важливе місце у врегулюванні спорів, конфліктів і протиріч, що виникають в бізнесових колах, в економічній сфері нашої держави. Одним з цікавих форматів є започаткований господарським судом цикл спільних зустрічей суддів та представників юридичної спільності області. Так, у Господарському суді Сумської області пройшов круглий стіл за темою: "Захист прав працівників підприємства у випадках банкрутства (неплатоспроможності)". На обговорення були запрошені судді, адвокати, арбітражні керуючи, науковці та студенти Сумських вищих навчальних закладів.Досить цікаво, жваво і ґрунтовно відбулось обговорення цієї соціально-значимої теми для всієї держави. Господарський суд не буде зупинятися у цьому напрямку, оскільки головна мета таких зустрічей це спілкування, обмін досвідом, думками щодо важливих питань, які стосуються господарської юрисдикції, комерційного права тощо.  Наступні зустрічі, які ми плануємо провести на базі Господарського суду Сумської області стосуються не менш актуальних тем, зокрема екологічної безпеки населення та захисту прав людини на безпечне довкілля, запобігання та протидія рейдерству тощо .

Вже традиційно хол Господарського суду Сумської області є майданчиком для проведення мистецьких заходів, виставок. Таким чином суд підтримує одвічні традиції мистецтва і гарного смаку. Протягом 2021 року у господарському суді Сумської області проводились виставки робіт Заслуженого художника України Олександра Чередниченка, відомої української художниці, сумчанки Ірини Проценко, художниці Світлани Качуровської, відбулась творча експозиція із робіт народних майстрів: "Незалежна і єдина, будь навіки, Україно". Також, з нагоди 30-річчя створення господарських судів, була відкрита музейна експозиція створення та становлення господарського суду Сумської області, до якої входять історичні документи, протоколи та рішення арбітражів, нагороди, інформація про голів суду тощо.

 — Які виклики постають, і які на сьогодні  проблемні питання у діяльності суду?

— Господарський суд Сумської області працює в умовах кадрового дефіциту та великого навантаження на суддів. Штатна чисельність суддів становить 14 осіб, фактична чисельність складає 8 осіб, здійснюють правосуддя у суді 7 суддів. При середньому показнику навантаження по Україні у 2020 році 420 заяв/справ на кожного суддю, навантаження на суддів господарського суду Сумської області склало 663 заяви/справи, що на 36,6% більше середнього показника по Україні. Вказана ситуація викликає занепокоєння, бо постійне збільшення рівня навантаження на суддю не сприяє ефективній роботі. Більше того, на сьогодні рівень оплати праці працівників апарату суду ставить під загрозу збереження професійних кадрів. Починаючи з 2019 року річний фонд оплати праці працівників апарату суду щороку зменшується. Стан забезпечення оплати праці працівникам апарату суду є, без перебільшення, критичним. Посадові оклади державних службовців зменшені навіть порівняно з груднем 2020 року. Для прикладу, оклад секретаря суду складає 4440 грн, а секретаря судового засідання – 5320 грн. За умов відсутності жодних стимулюючих виплат протягом першого півріччя, заробітна плата працівників є неконкурентною і не виконує функцію матеріального стимулювання.

— Одна із важливих сфер роботи суду – це взаємодія із громадськістю. До суду надходять запити, чим цікавиться громадський сектор?

— Протягом 2021 року до суду надійшов 21 запит про доступ до публічної   інформації. На всі запити були надані відповіді у встановлені законом строки. Здебільшого запити стосувалися публічних фінансів. Нерідко запитувачі інформації намагаються поза процесуальним шляхом, без сплати судового збору, отримати доступ до матеріалів судових справ. У цьому разі суд роз’яснює визначений законом порядок ознайомлення з матеріалами судових справ і отримання копій судових рішень.

— Скільки з початку року сплатили судового збору особи, які звертаються до господарського суду Сумської області?

Моніторинг сплати судового збору проводиться систематично. Відповідальна особа в суді співпрацює із суддями та вчасно виявляє недоліки при сплаті як судового збору, так і в оформленні платіжних документів. З початку року учасниками справ за подання позовів, заяв сплачено в дохід державного бюджету майже 10 млн грн судового збору.

—  Євгеніє Анатоліївно, дуже дякую Вам за цікаву розмову.  Бажаю Вам успіхів та наснаги у Вашій повсякденній роботі!

 

Інтерв’ю провела прес-секретар господарського суду Сумської області Марина Фільченко.