flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув із товариства майже 70 тисяч гривень за незаконне використання земельної ділянки

27 листопада 2020, 14:19

До суду звернувся заступник керівника Сумської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Сумської міської ради  до відповідача          ТОВ  «Маяк-Газсервіс» про стягнення шістдесят вісім грн. збитків, завдані за використанням земельної ділянки, розташованої за адресою: м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва, 166/1, без правовстановлюючих документів.

В обґрунтування позовних вимог прокурор зазначив, що прокуратурою було проведено вивчення стану законності щодо використання земель комунальної власності на території м. Суми без правовстановлюючих документів та встановлено, що відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно ТОВ «Маяк-Газсервіс» набуло право власності на об'єкт нерухомого майна по вул. Г.Кондратьєва, 166/1 в м. Суми. Зазначені приміщення розташовані на земельній ділянці комунальної власності кадастровий номер 5910136300:14:001:0002 площею 0,1401 га.

Однак, з моменту придбання нерухомого майна та протягом 2017 року відповідач право користування земельною ділянкою не оформив, договору оренди з Сумською міською радою не уклав, орендну плату за користування земельною ділянкою не сплачував, внаслідок чого територіальній громаді міста Суми завдано збитків у сумі 68201,90 грн (розмір неотриманої орендної плати).

Відповідно до ст.13 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно ст.792 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов’язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату.

Відповідно до частин першої та другої      статті 1212 Цивільного кодексу України   особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала. Положення      глави 83 Цивільного кодексу України      застосовуються незалежно від того, чи безпідставне набуття або збереження майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події.

А тому, суд прийшов до висновку, що в матеріалах справи достатньо доказів аби задовольнити позов прокурора.