flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Винесення судових рішень у фінансових спорах, американський і український досвід

19 листопада 2018, 11:46

Суддя Господарського суду Сумської області Євгенія Жерьобкіна взяла участь в семінарі, що проходив у Києві. Його тема -  винесення судових рішень у фінансових спорах для суддів господарської юрисдикції. Семінар  було  організовано за сприяння Програми розвитку комерційного права (CLDP) Міністерства торгівлі США у координації з Верховним Судом.

На ньому розглядалися питання, які здебільшого виникають у фінансових спорах, зокрема, такі як: процедура звернення стягнення на заставлене майно; невиконання зобов’язань та шляхи врегулювання; процент, штрафний процент, пені та штрафи, оригінальна кредитна документація; оцінка майна та використання експертних свідків; основні засоби захисту при розгляді банківських справ; автономність положень договору.

У вітальному слові заступник Голови Верховного Суду, голова КГС ВС Богдан Львов наголосив на важливості та високій якості навчальних заходів, які проводяться у рамках цієї Програми. На його думку, постійне залучення фахових експертів суттєво підвищує конкуренцію у навчальному середовищі, що призводить і до покращення якості освіти загалом.

Водночас експерт цієї Програми, суддя у справах про банкрутство округу Колорадо (США) Томас Б. МакНамара у своїх презентаціях детально зупинився на спорах і цікавих судових рішеннях за кредитними договорами, які траплялися в його практиці. Також він активно долучався до дискусії, цікавився національною практикою вирішення таких спорів та відповів на численні питання українських колег.

Як повідомляє Євгенія Жерьобкіна,  в семінарі взяло участь  близько 40 суддів господарської юрисдикції з усіх регіонів. Була чудова нагода обговорити національну та американську специфіку вирішення фінансових спорів.  Крім того, за результатами заходу судді вирішили рекомендувати внесення певних змін до профільного законодавства.