flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова реформа: зміни в процесуальному законодавстві

08 грудня 2017, 13:18

В Господарському суді Сумської області пройшов відкритий семінар «Зміни в процесуальному законодавстві», в якому крім працівників суду, взяли участь юристи та студенти юридичних вишів.

З 15 грудня набувають чинності нові редакції процесуальних кодексів, які дають можливість впровадженню судової реформи України. Господарський  процесуальний Кодекс зазнав найбільш докорінної переробки, оскільки тривалий час не переглядався. У документі розмежовано повноваження між різними видами юрисдикції, уточнено та розширено категорії справ, підвідомчих господарським судам, а також розширено юрисдикцію господарських судів, яка визначається з урахуванням не лише суб’єктного складу правовідносин, а й змісту спірних правовідносин. Редакція нового ГПК змінює традиційний підхід до видів провадження в господарському судочинстві: крім загального позовного, передбачає спрощене позовне у тих випадках, коли боржник не заперечує проти вимог заявника, та наказне провадження. Крім іншого, вводиться процедура врегулювання спорів за участю судді, розширюється перелік способів судового захисту та засобів доказування (завдяки свідкам та висновкам експертів у галузі права), запроваджуються нові правила забезпечення позову та інші нововведення.

Викладати свою позицію  учасники справи будуть зобов’язані у визначених кодексом процесуальних документах, а саме в заявах по суті справи: в позові, відзиві, відповіді на відзив і запереченні, які мають подаватися до суду у строки, визначені законом або, у певних випадках, судом.

Несвоєчасне подання або приховування доказів матиме наслідком їх наступне неприйняття судом, а також застосування заходів процесуального примусу.

Запроваджуються процесуальні фільтри для оскарження ухвал суду в апеляційному порядку, касаційного оскарження судових рішень, направлення справи на новий розгляд, закріплюються строки для звернення з апеляційною або касаційною скаргою, заявою про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами.

На заході також розповіли про Єдину судову інформаційну  телекомунікаційну  систему: її значення, складові, та етапи провадження.

Вводиться принцип повної фіксації судового процесу технічними засобами, впроваджується не лише аудіо-, а й відеофіксація судового процесу, можливість участі в судовому засіданні в режимі відео конференції, навіть поза межами приміщення суду, розгляд справи за матеріалами в електронній формі, з'являються електронні докази ,  

 

Запроваджується судова медіація, як окремий закритий процес досягнення згоди між сторонами за участю судді, коли суддя окремо та закрито спілкується з обома сторонами та шукає можливість досягнення між ними згоди.

Нагадаємо, що процесуальні кодекси України наберуть чинності з дня початку роботи Верховного Суду, але вводитимуться вони в дію з певними особливостями та поетапно. Найчастіше це пов’язано з необхідністю розробки технологічних рішень для реалізації процесуальних новел.