flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сільскогосподарське підприємство через суд відстояло право на повернення боргу у сумі понад півмільйона гривень

27 липня 2020, 15:53

До суду звернулось сільськогосподарське підприємство “ЛАН” до відповідача ТОВ  “Хлібороб-Агро” про стягнення 570 тис. грн  заборгованості за договором оренди сільськогосподарської техніки.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши надані докази, суд встановив, що між підприємствами було укладено договір. Згідно із цим договором орендодавець передав, а орендар прийняв у строкове користування технічно справну та обладнану належним чином сільськогосподарську техніку. З матеріалів справи вбачається, що відповідачем частково сплачено суму отриманих послуг. Позивач зазначає, що оплата здійснена не повністю та із порушенням строків договору, через що і виникла заборгованість у сумі понад півмільйона гривень.

За приписами ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Положеннями ч. І ст.762 Цивільного кодексу України визначено, що за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Стаття 222 Господарського кодексу України зобов'язує учасників господарських відносин, що порушили майнові права або законні інтереси інших суб'єктів, поновити їх, не чекаючи пред'явлення їм претензії чи звернення до суду.

 Для досудового врегулювання спору, позивач направив відповідачу лист- претензію з вимогою виконати усі договірні зобов’язання й погасити заборгованість за надані послуги. Втім  цей запит залишився без належного реагування з боку боржника.

Враховуючи зазначені факти і докази про правомірність і законність вимог позивача суд дійшов висновку, що вимоги позивача підлягають задоволенню повністю.