flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сторони при виконанні договорів повинні діяти добросовісно і справедливо

21 липня 2020, 15:35

До суду звернулось ТОВ  фірми «Долфі-Україна» до фізичної особи-підприємця С. з позовною заявою, в якій просив суд стягнути з відповідача 24 785 грн  основного боргу, 5 993 грн 30% річних, 6 843 грн пені, 123 грн інфляційних втрат за неналежне виконання відповідачем укладеного договору поставки.   

Судом встановлено, що позивач поставив відповідачу товар на загальну суму 24 785 грн, що підтверджується наявними в матеріалах справи копіями видаткових накладних, які підписані сторонами та скріплені печатками сторін. Оскільки відповідач заборгованість не сплатив, то позивач звернувся до суду з відповідним позовом.

Згідно з ст. 526, ст. 530 ЦК України та ст. 193 ГК України зобов'язання повинні виконуватись належним чином.

Сторони при виконанні договорів повинні діяти добросовісно і справедливо по відношенню до іншої сторони договору.

 Положеннями  ст. 625 ЦК України   передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Враховуючи все вищезазначене, суд дійшов висновку, що вимога позивача про стягнення з відповідача основного  боргу є правомірною, обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Щодо стягнення 30  % відсотків річних та інфляційних втрат. Враховуючи встановлений судом факт прострочення відповідачем грошового зобов’язання перед позивачем, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача 123 грн інфляційних втрат (за період з червня 2019 по березень 2020) є правомірними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

В той же час, суд здійснив перевірку наданого позивачем розрахунку 30% річних та дійшов висновку, що позивачем при розрахунку була допущена арифметична помилка.

Враховуючи перерахунок 30% річних, який здійснений судом, то вимога позивача про стягнення з відповідача 30 % річних підлягає частковому задоволенню..

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Суд вирішив  позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю фірми «Долфі-Україна» до фізичної особи-підприємця С. про стягнення 37 747 грн  – задовольнити частково.  Стягнути з ФОП С. 24 785 грн  боргу, 5 214 грн пені, 123 грн інфляційних втрат, 5 555 грн 30% річних, 2011 грн витрат по сплаті судового збору. В частині стягнення з ФОП С. на користь ТОВ  фірми «Долфі-Україна»  1 628 грн  пені та 438 грн 30% річних – в позові відмовити.