flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сумська міська рада розірвала договір оренди земельної ділянки загальною площею 6087 м²

03 липня 2020, 10:43

До Господарського суду Сумської області звернулась Сумська міська рада до відповідача ПАТ “Сумиоблагротехсервіс”. Позивач просить розірвати договір оренди земельної ділянки загальною площею 6087 м², яка знаходиться за адресою: м. Суми, вул. Привокзальна, 25, оскільки відповідач систематично не сплачуючи орендну плату, чим завдає шкоди праву територіальної громади на отримання належного доходу.

Розглянувши матеріали справи, суд знаходить документальне підтвердження про ухилення відповідача від своїх договірних обов'язків.

Згідно із чинним законодавством, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору (ч. 1 ст. 526 ЦК України).

Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї зі сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках. Позивач зазначає, що таким істотним порушенням є факт порушення відповідачем зобов'язання з оплати орендної плати за користування земельною ділянкою, внаслідок чого позивач позбавився того, на що розраховував при укладенні спірного договору, розміщений на орендованій землі об'єкт нерухомості не належить орендареві. На підставі викладеного позовні вимоги позивача про розірвання договору оренди земельної ділянки від 04.04.2000 є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню. Суд вирішив позовні вимоги задовольнити повністю.