flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Не розірваний належним чином договір оренди став предметом судового спору та відсудженням майже півмільйона гривень

03 липня 2020, 14:40

До суду звернулось ТОВ «КЛЕВЕР-МЕД» до відповідача ПП «ФЛОРІС-С» про стягнення 446, 9 тис. грн. Між підприємствами було укладено договір оренди нерухомого майна, загальною площею 269,5 кв. м, з метою здійснення господарської комерційної діяльності для розміщення медичного центру. Відповідач зобов’язувався прийняти об’єкт оренди у строкове платне користування і сплачувати позивачу орендну плату. У свою чергу відповідач обґрунтовує свої заперечення тим, що фактично не використовував об’єкт оренди у своїй підприємницькій діяльності, як медичний центр і повернув його позивачу за відповідним актом.

Хто правий в цій ситуації? Зі змісту матеріалів справи вбачається, що договір оренди нерухомого майна від 08.02.2018, укладений між сторонами, діяв до 07 січня 2020 року, всупереч вимогам законодавства та умовам договору відповідач, реалізуючи своє небажання використовувати майно, стан якого був не таким, на який він розраховував, передчасно підготував акт передачі-приймання (повернення) нежитлового приміщення за договором оренди нерухомого майна від 22 грудня 2018 року, відмовився від своїх договірних зобов'язань без належно укладеної сторонами додаткової угоди про розірвання договору, помилково вважаючи договір припиненим.

Втім в матеріалах справи документальне розірвання договору не підтверджується, натомість підтверджується  основна сума заборгованості з орендних платежів у розмірі 315 тис. грн. та заборгованість за комунальні послуги, тому суд прийняв відповідне рішення про задоволення вимоги позивача. Текст рішення було складно 10 червня 2020 року, а відповідач має право його оскаржити в суді вищої інстанції.