flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд відмовив АТ "НАК Нафтогаз України" в нарахування штрафних санкцій для білопільських тепловиків

15 квітня 2020, 12:39

 

До суду звернулось АТ “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” до відповідача Комунального підприємства Білопільської міської ради «Теплосервіс» про стягнення 8,9 тис. грн  відповідно до договору постачання природного газу, а також судові витрати, пов’язані з розглядом справи та штрафні санкції.

Згідно з актами приймання-передачі природного газу за січень-квітень 2016 року позивач передав, а відповідач прийняв природний газ загальною вартістю 2466858 грн 91 коп.  В обґрунтування позовних вимог позивач посилався на те, що відповідач порушив взяті на себе зобов'язання та всупереч умовам укладеного між сторонами договору несвоєчасно оплатив отриманий природний газ, у зв’язку з чим останньому нараховані пеня та 3% річних.  

Закон України "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії" передбачає, що на заборгованість за природний газ, використаний для виробництва теплової та електричної енергії, надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води, погашену до набрання чинності цим, неустойка (штраф, пеня), інфляційні нарахування, проценти річних не нараховуються, а нараховані підлягають списанню з дня набрання чинності цього Закону.

На підставі викладеного, суд прийшов до висновку, що нарахування пені та 3 % річних, виходячи з суми заборгованості за природний газ, яка була погашена до набрання чинності  Законом України "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії" є неправомірним, тому відмовив у задоволенні позову повністю за його необґрунтованістю.