flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Господарського суду Сумської області взяла участь в якості журі у Всеукраїнському турніру з класичних судових дебатів ULTIMA RATIO

28 лютого 2020, 13:56

Вчора в Сумському Національному аграрному університеті, Сумський осередок Ліги студентів Асоціації правників України, під егідою юридичного факультету СНАУ, провів перший відбірковий тур до IX Всеукраїнського турніру з класичних судових дебатів ULTIMA RATIO. В ньому взяли участь студенти-правники двох сумських вищих навчальних закладів: SAGACITAS - СНАУ та Vere Dignum – СумДу.
Команди мали продемонструвати свою обізнаність у веденні судових дебатів, обґрунтувати свою правову позицію з вирішення спору щодо захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності.


Отже, на сцені, в імпровізованому судовому залі, дві команди адвокатів, двох потужних компаній, спір точиться навколо назв та логотипу "Молоколенд" та «Молоколегенд». Так, на думку позивача, підприємства «Молоколенд» підприємство «Молоколегенд» дублює його назву, таким чином, створює йому конкуренцію на ринку продукції, а тому має змінити назву та відмовитись від свого логотипу. І хоча дебати проходили в ігровій формі, під час них розглядалися потужна європейська та українська судова практика щодо врегулювання подібних спорів у сфері інтелектуальної власності. Правовий двобій проходив доволі динамічно, сторони застосовували цікаві аргументи, апелюючи до суддів, щоб схилити терези правосуддя на свій бік.


Підсумки дебатів виявились доволі цікавими: обидві команди набрали однакову кількість балів. Шляхом спільного рішення організаторів та суддівської колегії, було вирішено визнати переможцями обидві команди, та дати їм можливість здобувати першість вже у третьому етапі, якій пройде через місяць в м. Одеса.
Учасниця команди СНАУ, Вікторія Кириченко розповідає: "Вчора я взяла участь у судових дебатах на базі Сумського національного аграрного університету. Хочу подякувати команді опонентів за їх сильну підготову та командну гру. Також дуже сподобалось те, як судді прокоментували саму справу та дали до неї чітке роз'яснення. Саме такі заходи дають можливість "прокачати" свої навички та підготуватись до роботи з більш серйозними справами".


"Як організатор хочу зазначити, що команди були гарно підготовлені, та мали високий рівень ораторського мистецтва та згуртованості. Судді максимально компетентні. В цілому атмосфера максимально дружньою та робочою", - зазначає заступник голови Сумського осередку Ліги студентів Асоціації правників України Костянтин Попов.

"Дякую своїм колегам, суддям за високий рівень професійності та неймовірно важливі поради майбутнім правникам", - говорить Іван Кравченко, адвокат, медіатор, викладач СНАУ.

Суддя Господарського суду Сумської області Юлія Джепа поділилась своїми враженнями: "Щиро дякую за запрошення Лізі студентів бути суддею у надзвичайно цікавому та корисному для юних правників проєкті — Всеукраїнському турнірі з класичних судових дебатів! Радію за команди СНАУ та СумДУ, що вибороли право продовжити участь у наступному етапі, який відбудеться у квітні в м. Одеса! Завдання з вирішення спору щодо захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності є складним, навіть, для досвідчених правників, але наші студенти показали гідний фаховий рівень. Бажаю перемоги на Всеукраїнському етапі турніру, наснаги та успіхів у подальшій правничій кар’єрі! Пишаюсь!".