flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Товариство через суд повернуло півмільйона гривень

26 лютого 2020, 15:58

До суду із позовом звернулось ТОВ “Металсплавтехнології” до відповідача ДП “Завод обважнених бурильних та ведучих труб” про стягнення 531 тис. грн, пеню та інші штрафні санкції .

З матеріалів справи вбачається, що позивач здійснив постачання товару відповідачу, що підтверджується видатковими накладними, однак відповідачем не були виконані зобов’язання щодо 100% оплати по факту отримання продукції, як було передбачено договором.

Частиною 1 ст. 626 ЦК України передбачено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно із ч. 1-2 ст. 712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Розглянувши матеріали справи, суд вирішив позов задовольнити повністю.