flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підприємство через суд стягнуло понад 60 тис. грн боргу за договором поставки та пеню

05 грудня 2019, 14:30

До суду звернулось ТОВ “СУМИМОСТОБУД”  до відповідача  ТОВ  “В.Ч.ГРУП” про стягнення 67, 5 тис грн  заборгованості згідно із договором поставки та штрафних санкцій. В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що  відповідач не виконав належним чином договірних зобов’язань щодо своєчасної та повної оплати отриманого товару.

Судом встановлено, що факт передачі позивачем та отримання відповідачем товару за договором поставки на загальну суму 54 тис. грн підтверджується наявними доказами, зокрема видатковими накладними, що підписані представниками сторін та скріплені печатками. При цьому, відповідач не розрахувався за товар у повному обсязі, чим порушив права та охоронювані законом інтереси позивача. Доказів сплати боргу чи обґрунтованих заперечень проти позовних вимог відповідач не подав.

Статтею 611 Цивільного кодексу України визначено, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: 1) припинення зобов'язання внаслідок односторонньої відмови від зобов'язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; 2) зміна умов зобов'язання; 3) сплата неустойки; 4) відшкодування збитків та моральної шкоди.

Судом встановлено, що позивачем невірно визначено початок прострочення виконання грошового зобов’язання.

Відповідно до статей  251, 253 Цивільного кодексу України, строком є певний період у часі, зі спливом якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення. Перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок.Судом встановлено, що нарахування інфляційних втрат здійснено позивачем помісячно, а не накопичувальним підсумком.

З урахуванням зазначеного, перевіривши обставини, пов’язані з правильністю здійснення розрахунку, враховуючи встановлений судом факт несвоєчасної оплати відповідачем поставленого товару, суд вважає правомірними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню позовні вимоги щодо стягнення з відповідача 30% річних в сумі 11674 грн 76 коп., пені в сумі 13636 грн. 20 коп. (виходячи з суми заборгованості за видатковими накладними.

У задоволенні позову в іншій частині щодо стягнення з відповідача 30% річних в сумі 20 грн. 30 коп., пені в сумі 24 грн. 36 коп., інфляційного збільшення суми боргу в розмірі 1132 грн. 39 коп. суд відмовляє за необґрунтованістю.

Суд вирішив позов задовольнити частково.