flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підприємство через суд повернуло 247 тис. грн боргу за азотні добрива

12 листопада 2019, 12:13

У справі № 920/902/19 до суду із позовом звернувся ТОВ  “Торговий дім “Полімер трейдінг” до відповідача  Інституту луб’яних культур Національної академії аграрних наук України, в якому просить суд стягнути з відповідача на свою користь 247 тис. грн, штрафні санкції та судові витрати.

Розглянувши матеріали справи суд встановив, що дійсно, між сторонами було укладено договір.  Позивач зобов'язувався  передати товар (азотні добрива), а відповідач прийняти та оплатити на умовах передбачених цим договором. Факт передачі товару на загальну суму 338 тис. грн, підтверджено видатковою накладною, що була підписана представниками сторін.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що  відповідач не виконав належним чином договірних зобов’язань щодо своєчасної та повної оплати отриманого товару, у зв’язку з чим у нього виникла заборгованість перед позивачем в сумі 247 тис. грн.

Згідно зі ст. 526, 629 Цивільного кодексу України, п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, зобов’язання повинні виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, одностороння відмова від зобов’язання не допускається; договір є обов’язковим для виконання сторонами.

Судом встановлено факт несвоєчасної оплати відповідачем товару.

Згідно зі  ст. 612 Цивільного кодексу України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Перевіривши обставини справи, пов’язані з правильністю здійснення розрахунку, враховуючи встановлений судом факт несвоєчасної оплати відповідачем товару, суд вирішив позов задовольнити повністю.