flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судові засідання в режимі відеоконференції

15 січня 2014, 16:17

 

Нормами Господарського процесуального кодексу України (стаття 74-1) передбачено можливість участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Зразок клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції video.doc doc-файл

В 2013 році в усіх судах загальної юрисдикції у т.ч. у всіх господарських судах України було встановлено обладнання для проведення судових засідань в режимі відеоконференції. Ці нововведення покликані полегшити доступ до правосуддя, захистити сторони від надмірної тривалості процесу та зменшити витрати необхідні для ефективної участі в судовому процесі.

Особи, що беруть участь у судових процесах, швидко оцінили зручність та доступність нової технології. Вже за перші дні 2014 року господарським судом Сумської області проведено два судових засідання із застосуванням системи відеоконференцзв’язку та забезпечено участь позивача у справі, яка розглядається господарським судом Львівської області. Система відеоконференцзв’язку використовується також для організації «круглих столів» та семінарів.

Питання про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції вирішується господарським судом за наявності відповідного клопотання або за власною ініціативою не пізніш як за п'ять днів до дня проведення такого судового засідання. Ухвала суду, прийнята за наслідками вирішення цього питання, оскарженню не підлягає.

У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в обов'язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за сім днів до дня проведення судового засідання, в якому відбуватиметься така участь.

Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції негайно надсилається до суду, який зобов'язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. З метою забезпечення своєчасного проведення відеоконференції копія ухвали також може бути надіслана за допомогою кур'єра, факсу або електронної пошти.

Використовувані у судовому засіданні технічні засоби і технології забезпечують належну якість зображення та звуку. Учасники судового процесу мають можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані їм процесуальні права та виконувати процесуальні обов'язки.

Хід і результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксуються господарським судом, який розглядає господарську справу, за допомогою технічних засобів відеозапису. Носій відеозапису відеоконференції є додатком до протоколу судового засідання і після закінчення судового засідання приєднується до матеріалів справи.

У разі якщо особа, яка подала клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, з'явилася до зали судового засідання, така особа бере участь у судовому засіданні в загальному порядку.

Участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції згідно з правилами  статті 74-1 ГПК України може відбуватися під час вирішення господарських спорів у судах першої, апеляційної, касаційної інстанцій та перегляду справ Верховним Судом України.

Таким чином, відповідно вказаних змін, сторони, інші учасники судового процесу, які не мають можливості з’явитись в судове засідання, у зв’язку з перебуванням в іншому населеному пункті, можуть подати клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, з усіма правами та обов’язками, передбаченими відповідним процесуальним законодавством.