flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сумські школярі вчилися бути суддями

28 жовтня 2019, 13:04

Сьогодні в обласній науковій бібліотеці пройшла Суддівська школа для учнів 5-го класу сумської школи №12. Вчителями з уроку Справедливості були заступник керівника апарату Господарського суду Сумської області Олександр Лебедь та помічник голови суду Антон Сидорук. Наставники школи розповідають, що зустріч відповідальна, знакова, оскільки вона проходить під час шкільних канікул, а тому має бути неодмінно цікавою і такою, що запам’ятається. А ще, додають, вірять, що діти почерпнуть для себе щось корисне і з цікавістю про неї розповідатимуть своїм батькам і друзям.

На заняттях розбиралися основи судочинства: що таке суд, хто є учасниками судового процесу, які суди є на території Сумської області, яким має бути суддя? Так, на останнє запитання діти, вивели свої  критерії людських якостей служителя Феміди - розум, доброта і порядність. А ще розбирали ситуації , в яких  сторони змушені йти відстоювати свої інтереси до судової зали.

А далі, розпочалось саме цікаве- практика. На основі мультиплікаційних процесів, де судилися кінь та хом’як, жираф та слон, діти вчилися формувати своє, вже недитяче, справедливе ставлення до розв’язання конфліктних ситуацій. Вони спочатку захищали одного казкового героя, потім іншого, потім розгублено заявляли, що ніхто неправий,  але вчителів Суддівської школи вразило, що багато відповідей були точнісінькими такими, як вирок у мудрої черепахи, яка була суддею у казці.

Працівники наукової бібліотеки, які спостерігали за заходом, поділилися й своїми враженнями і говорять, що незвичний формат із креативними завданнями, здивовані, як просто подавались складні теми для дітей,як легко і дружньо  Олександр Лебедь та Антон Сидорук спілкувалися із школярами, знайшовши їх підтримку і відгук.