flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Акціонерне товариство НАК «Нафтогаз України» через суд повернуло 4 млн грн за постачання газу

18 жовтня 2019, 10:55

До Господарського суду звернувся позивач НАК «Нафтогаз України» до відповідача -   ТОВ «Шосткинське підприємство «Харківенергоремонт», про стягнення 4,6 млн грн, в тому числі 790 тис грн  - пені, 844 тис грн -  3% річних, 3 млн грн інфляційних втрат за неналежне виконання відповідачем укладеного між сторонами договору.

Позивач обґрунтовує позовні вимоги тим, що ним відповідачу було поставлено газ,  однак за нього не сплачено вчасно, що є порушенням договору. Відповідач надав до суду відзив на позовну заяву, в якому зазначає, що газ позивачем дійсно поставлявся, борг за газ відповідачем повністю сплачено. Відповідач у відзиві на позовну заяву просить суд зменшити розмір пені на 90 %.  

Згідно ст.ст. 230, 231 ГК України штрафними санкціями визнаються у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання. У разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором.

Однак,  відповідно до ч. 1   ст. 233 ГК України у разі якщо належні до сплати штрафні санкції надмірно великі порівняно із збитками кредитора, суд має право зменшити розмір санкцій.

Враховуючи вищезазначене, суд дійшов висновку про часткове задоволення клопотання відповідача про зменшення розміру пені та часткове задоволення вимог позивача, а саме суд зменшує розмір пені на 50% та стягує з відповідача на користь позивача 395 тис грн пені.

Враховуючи те, що судом позовні вимоги позивача до відповідача задоволені, то на відповідача покладаються витрати позивача зі сплати судового збору.

Суд вирішив: позовні вимоги АТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» до ТОВ «Шосткинське підприємство «Харківенергоремонт» про стягнення 4, 6 млн грн – задовольнити частково.  Стягнути з ТОВ «Шосткинське підприємство «Харківенергоремонт» на користь АТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» 3  млн  грн - інфляційних втрат, 844 тис грн -  3% річних, 395 тис грн -  пені, 70 тис грн - витрат по сплаті судового збору.  Клопотання ТОВ «Шосткинське підприємство «Харківенергоремонт» про зменшення розміру штрафних санкцій – задовольнити частково. Зменшити розмір заявленої Акціонерним товариством «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» пені на 50%.