flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Навчальний судовий процес

13 грудня 2013, 10:33

Господарський суд Сумської області постійно співпрацює з вищими навчальними закладами області, які здійснюють підготовку студентів за юридичним напрямком.

В межах заходів до всеукраїнського тижня права господарським судом було започатковано новий формат роботи зі студентством. Спільно з юридичним факультетом Сумського державного університету було проведено навчальні судові засідання.

Захід мав на меті розвиток правничих навичок і вмінь необхідних для практики права.

Функції учасників судових засідань: суддів, секретарів судових засідань та представників сторін виконали студенти. Готуючись до заходу вони відвідували реальні судові засідання, вивчали архівні судові справи.

Учасники отримали завдання, розроблені на основі реальних судових справ, та підготували процесуальні документи: позовні заяви, відзиви на позовні заяви, ухвали, протоколи судових засідань, рішення.

Формат заходу передбачав паралельну роботу двох груп. Одне завдання стосувалось спору пов’язаного з орендними правовідносинами інше – розрахунків за договором поставки.

Студенти консультувались з проблемних питань, вивчали рекомендовані джерела права, працювали з Єдиним державним реєстром судових рішень.

10 грудня 2013 року проведено навчальне засідання в якому студенти виявили не лише знання права, але і ораторські здібності. Навчальне засідання записувалось технічними засобами фіксування судового процесу (звукозапис).

Студенти – учасники навчального процесу виявили високий рівень юридичних знань, працювали мобільно та злагоджено. За підсумками заходу працівники суду та судді надали практичні поради щодо правильного оформлення документів та ефективної участі в судовому процесі.

Результатом роботи стали повноцінно сформовані на основі отриманих завдань відповідники судових справ, які в подальшому будуть використані як методичні матеріали в процесі  навчання.

Навчальні процеси є поширеною формою практичної підготовки фахівців права у багатьох країнах.  Вони забезпечують ефективне засвоєння навиків правничого письма, формування та обґрунтування правової позиції, професійної поведінки в залі суду.

Проведений в господарському суді Сумської області захід є не останнім. Отриманий учасниками і організаторами досвід буде використано для підготовки нових навчальних судових процесів.

 

   

Інформація з інтернет сторінки Юридичного факультету Сумського державного університету