flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суди Сумщини розповідають про свої проекти представникам громадськості

18 вересня 2019, 11:14

В господарському суді Сумської області відбулась зустріч з експертами проекту «Pravо-Justice» Лукашем Боярскі та Андрієм Химчуком разом із суддями-спікерами та прес-секретарями судів Сумщини. Сумський окружний адміністративний суд представив голова суду Микола Шаповал і прес-секретар Анна Лемешенко, від Сумського апеляційного суду була прес-секретар Катерина Співак, Ковпаківський районний суд міста Суми  представляли Владислав Костенко і прес-секретар Вікторія Сиріцина. Привітала учасників зустрічі голова Господарського суду Сумської області Олена Резніченко, зазначивши про важливість таких заходів, в яких представники судової гілки влади разом із представниками громадськості можуть вийти на відкритий діалог та обговорити актуальні питання й спільне бачення щодо вдосконалення співпраці, запровадження нових цікавих проектів.

Модератором зустрічі були суддя –спікер Господарського суду Сумської області Юлія Джепа, яка презентувала медійні проекти суду, положення про прес-службу суду, а також одну із перших в Україні, напрацьовану саме Господарським судом Сумської області, стратегію співпраці зі ЗМІ. Вона розповіла, яким, на думку судової спільноти, має бути взаємодія зі ЗМІ, з якими неординарними ситуаціями доводилось зіштовхуватися в процесі роботи із журналістами. Юлія Джепа, зокрема, підкреслила, що сьогодні судді налаштовані на максимально ефективну співпрацю зі ЗМІ чи то під час брифінгів, чи скажімо, під час прес-конференцій або для надання коротких коментарів по справі, але основна вимога у такій співпраці, на думку судді – це об’єктивна, вивірена та точна інформація, яку представляють мас-медіа на своїх шпальтах. Адже нерідко, самі судді скуті процесуальними обмеженнями і нерозголошенням певної інформації, а тому іноді не можуть дати ширшу інформацію не через те, що не бажають, а тому що забороняє закон та судова етика.

Розповідаючи про досвід суду в комунікації, заступник голови суду Оксана Соп’яненко зазначила про яскраві проекти, зокрема: «Судова замальовка», Суддівська школа для школярів та студентів, street-art проект спільно із вищим училищем мистецтв та культури ім. Д.С. Бортнянського, де була представлена виставка плакатів на соціальну тематику, проведення міжнародного мандрівного фестивалю по правам людей «Docudays.ua», проект про співробітників суду «From us about us» тощо.

Учасники зустрічі зазначили про активну та плідну співпрацю разом з іншими судами Сумщини під час проведення круглів столів по судовій реформі та нововведень у законодавстві, участь у спортивних змаганнях та в інших заходах, які сприяють соціальній інтеграції. Представники судової гілки влади підкреслили ефективну та плідну співпрацю прес-служб судів із прес-службою ВРП, проведення цікавих тренінгів, форумів, під час яких відточується майстерність прес-секретарів, народжуються нові ідеї щодо взаємодії зі ЗМІ та непересічні проекти.