flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У суді підприємець відсудив майже 58 тисяч гривень податків, які змушений був сплатити через недобросовісного партнера

09 серпня 2019, 12:54

До Господарського суду Сумської області звернулось ТОВ «Агросоя 2017» щодо стягнення із відповідача — ТОВ «Терра Грейн» 57,7 тисячі гривень за договором поставки.
Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши наявні у справі докази у сукупності та надавши їм відповідну правову оцінку, суд дійшов наступних висновків: між підприємствами було укладено договір, ТОВ «Терра Грейн» зобов’язалося передати у встановлений договором термін товар у власність ТОВ «Агросоя 2107», а ТОВ «Агросоя 2107», у свою чергу, зобов’язалось прийняти товар та оплатити його.

Судом встановлено, що постачальник поставив покупцю товар на загальну суму 316 тисяч гривень, а покупець прийняв та оплатив його.

Однак, відповідач, порушуючи ст. 201 Податкового кодексу України, не оформив податкові накладні на зазначені вище операції постачання товарів та не зареєстрував їх в Єдиному реєстрі податкових накладних, у такий спосіб позбавивши позивача права на віднесення сплаченого податку на додану вартість до складу податкового кредиту у сумі 57, 6 тисяч гривень.

Таке порушення відповідача позбавило позивача права включити суми ПДВ до складу податкового кредиту, відповідно, скористатись правом на зменшення податкового зобов’язання, тобто позивач поніс збитки.
Судом встановлено, що у цьому випадку є прямий причинно-наслідковий зв’язок між бездіяльністю відповідача щодо виконання визначеного законом обов’язку зареєструвати податкові накладні та неможливістю включення сум ПДВ до податкового кредиту позивача, а також, відповідно, зменшення податкового зобов’язання на зазначену суму, що фактично є збитками цієї особи.

Відповідачем не спростовано обґрунтованості позовних вимог.

Суд вирішив позов задовольнити повністю та стягнути із відповідача зазначену суму грошей та інші витрати, що пов’язані із судовим процесом.

За інформацією судді-спікера Господарського суду Сумської області Юлії Джепи

На изображении может находиться: один или несколько человек и люди сидят