flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аграрій через суд повернув заборгованість у сумі 1,4 млн грн

06 лютого 2019, 15:54

До суду звернувся аграрій щодо стягнення із свого партнера    заборгованості за договором поставки на суму 1,4 млн грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на порушення відповідачем  зобов’язань в частині своєчасної та повної оплати товару.  Відповідач письмового відзиву на позовну заяву не подав.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд приходить до наступних висновків: між сторонами укладено договір  поставки, згідно з ним:  постачальник (позивач)  зобов’язався поставити і передати у власність покупця насіння сільськогосподарських культур мікродобрива, засоби захисту рослин, а покупець зобов'язався прийняти й оплатити товар в сумі, строки та на умовах, що визначені  в договорі.

У разі порушення строків оплати, було вирішено, що стягується пеня, від суми простроченого платежу за кожний день з урахуванням курсу долару та інших інфляційних витрат.

Всього за договором позивачем відповідачу поставлено товару на загальну суму 1 млн грн. Товар частково оплачений в сумі 522 тис. грн, однак з порушенням строків оплати, заборгованість за поставлений товар визначена з урахуванням курсу гривні до долара США станом на 21.11.2018 становила  587 тис. грн. 

Судом встановлено, що факт поставки позивачем відповідачу товару підтверджується наявними в матеріалах справи видатковими накладними. Відповідач не розрахувався за товар своєчасно та в повному обсязі, чим порушив права та охоронювані законом інтереси позивача.

Суд вирішив позов у цій частині задовольнити: стягнути з боржника 587 тис. грн заборгованості з урахуванням індексації, 492 тис. грн плати за користування товарним кредитом, 106 тис. грн штрафу, 147 тис. грн пені, 20 тис. грн  витрат по сплаті судового збору, а в задоволенні іншої частини позову – відмовити.