flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На зборах суддів затверджено Положення та Стратегію взаємодії суду зі ЗМІ та громадськістю

17 січня 2019, 16:17

В Господарському суді Сумської області пройшли збори суддів, на яких було затверджено Положення про роботу прес-служби, а також інформаційно-комунікаційну стратегію на 2019 рік.

Як зазначає суддя-спікер Юлія Джепа,  в умовах розвитку інформаційних технологій в суспільстві будь-яка державна установа має грамотно та чітко вести свою медіа-політику, співпрацюючи зі ЗМІ та громадськістю, і судді, і працівники мас-медіа мають не лише чітко усвідомлювати важливість такої діяльності, а й самі її впроваджувати. Не можливо забезпечити справедливе та ефективне судочинство, якщо воно не є відкритим для громадськості. Саме цього вимагають сучасні демократичні стандарти судочинства.

Прозорість функціонування державних інститутів вважають однією з головних рис демократії. Громадяни мають знати, хто і як приймає суспільно важливі рішення, як їх виконують і якими наслідками це обертається для всього суспільства. Особливості дії цього важливого принципу демократичного устрою в судовій системі полягають у тому, що в ній належить постійно підтримувати баланс інтересів суспільства загалом, окремих соціальних груп та учасників процесу, поширюючи інформацію про судове провадження. Порушення такого балансу може створити загрозу недотримання прав людини, зменшення довіри громадян до суду, а також розвитку корупції. Засоби масової інформації є важливим суспільним механізмом взаємодії судової системи та інститутів громадянського суспільства.

В Положенні та Стратегії, створений відповідний порядок взаємодії прес-служби, самої суті інформаційної політики судової установи та інші правила належної,  двосторонньої взаємодії. Документи оприлюднені на сайті суду і кожен може з ними ознайомитись.