flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відсьогодні в Господарському суді Сумської області та в інших судах України стартувала робота Електронного суду в тестовому режимі

15 січня 2019, 12:14

Нагадаємо, що на початку червня в 18 українських судах почала працювати система "Електронний суд". Хоча нововведення запущено в тестовому режимі, юристи вже пророкують йому перспективне майбутнє.

Як повідомляє керівник апарату Господарського суду Сумської області Ольга Кулібаба, головне нововведення електронного суду – це можливість подавати позови в онлайн-режимі. Також можна відправляти копії документів учасникам судової справи, отримувати судові рішення, повістки та інші документи в електронному вигляді.

Щоправда, для того, щоб скористатися цими привілеями, потрібно спочатку обзавестися цифровим підписом і поштовою скринькою на домені mail.gov.ua.

Отже, варто зазначити, що електронний суд дасть українцям такі можливості:

  • самостійно подавати позови через інтернет;
  • контролювати свого представника, а саме, своєчасність його дій;
  • миттєво отримувати повідомлення про те, що проти вас подали позов;
  • відслідковувати хід справи і подані процесуальні заяви;
  • оплачувати судовий збір через інтернет.

За словами начальника відділу документального забезпечення та контролю Лариси Литвиненко, ця система  має на меті  покращити  роботу працівників судів, забезпечити  швидкий і зручний  доступ громадян до інформації про рух судової справи, час і місце її розгляду, обміну процесуальними документами між судом та учасниками судового процесу із застосуванням електронного цифрового підпису, а ще дозволить зменшить витрати на роздрукування документів в паперовому вигляді , надсилання їх  поштою тощо.