flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У суді пройшов семінар для студентів юридичних факультетів

08 січня 2019, 10:03

В Господарському суді Сумської області, в рамках Міжнародного мандрівного фестивалю про правам людини Docudays.ua, пройшло навчання для студентів юридичних факультетів сумських вищих.
Тема уроку - «Право захищати свої права». Його провели прес-секретар суду Марина Фільченко, координатор фестивалю Docudays в Сумській області Юлія Тарасенко, директор адвокатської компанії «Лекс» Денис Курбатов.
Заняття проходили у формі жвавої дискусії, де передбачалось спілкування з аудиторією. Запитання до аудиторії були такі: чи потрібно відстоювати свої права наражаючись на конфлікт, як правильно захищати свої інтереси, де межа між своїми правами та інших людей, правозахисна та адвокатська діяльність.
Марина Фільченко: «Відстоюючи свої права, це спосіб дізнатися реальні свої мотиви та потреби, у такий спосіб може народитися геніальна ідея, почути іншу думку і, це, чи не єдиний шлях до відповідальності. Сучасне європейське суспільство, яке представляє розмаїття різних смаків, поглядів тощо. І це суспільство має на меті гарантувати права та інтереси кожного. Саме таке суспільство називають толерантне, цивілізоване, успішне».
Юлія Тарасенко: «Після уроку ми побачили зміни у думках аудиторії. Якщо до спілкування студенти вагалися чи готові вони будь-якою ціною відстоювати свої інтерес в шкоду іншим, то після спілкування, приємно вражені, що вони замислилися, вражали їхні роздуми з приводу заявленої теми. Я запропонувала елементарний тест, от всі говорять що готовий захищати свої права, але чи перевіряєте ви свій чек в супермаркеті, чи дозволяєте ви, наприклад, обманювати вас під час уявних акцій, коли на товар є знижка, але ви нею не користуєтесь? І таких прикладів можна привести безліч».

Денис Курбатов: «ООН була прийнята загальна декларація про права людини, яка виражає невід'ємні права, які мають усі люди. Одна із найважливіших прав людині. Мені доводиться як адвокату відстоювати інтереси різних категорій людей. Різниця між адвокатською і правозахисною діяльністю полягає в тому, що правозахисна діяльність зачіпає інтереси більшого кола людей і вона більше походить на місію, вона складніша, вона може залишатись без винагороди, а просто задоволенні власних принципів і поглядів. Кожен має право відстоювати свої права від порушень, починаючи від перевірки чеків в супермаркеті завершуючи такими випадками, коли сама держава може на їх посягати. Серед адвокатів є таке твердження: все що маю право, записано у Конституції України, що заборонено у Кримінальному кодексі України, що винен або маю зробити в Податковому.

Під час заняття студентам представилисучасні фільми тасеріали про роботу юристів. А також переглянули епізод із лекції професора Гарвардського університету про критику чистого розуму Майкла Сандела із теорії справедливості, яку він викладає в Гарварді.