flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відкрита нарада в Касаційному господарському суді про розгляд справ про банкрутство, прийняття нового Кодексу

19 жовтня 2018, 15:07

У ці хвилини судді Господарського суду Сумської області Оксана Соп'яненко і Василь Яковенко беруть участь у розширеній нараді суддів Касаційного господарського суду, апеляційних та місцевих господарських судів.

З вітальним словом до присутніх звернулася голова Верховного суду Данішевська В.І, повідомивши, що вчора Верховною Радою України, прийнято Кодекс України з процедур банкрутства. Він посилює принципи та ідеологію відновлення платоспроможності, що існували раніше. В новому кодексі чітко окреслена ключова мета таких процедур - це проведення розрахунків з кредиторами і при цьому за можливості, збереження суб'єкта господарювання.

Як повідомляє заступник голови суду Оксана Соп'яненко, яка нині бере участь в семінарі, у програмі заходу дискусія з широкого кола питань: застосування Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у контексті положень Господарського процесуального кодексу України; особливості процесуального регулювання розгляду справ про банкрутство; проблеми застосування норм процесуального права у справах про банкрутство; окремі питання розгляду спорів, пов’язаних зі справами про банкрутство; ліквідаційна процедура. "Питання, що були винесені на обговорення учасників наради, навіть з урахуванням прийняття нового Кодексу, залишаються актуальними. Водночас, порівнюючи чинні положення законодавства з новелами, які будуть запроваджені через шість місяців з набранням чинності новим Кодексом, можна сказати, що кардинальних змін не відбудеться. Законодавець усунув недоречності, які існують в чинному законі. Новелою є запровадження процедур банкрутства фізичних осіб, зокрема, які отримали у свій час кредити та на сьогодні опинилися в дійсно скрутній безвихідній ситуації. Однак, остаточне уявлення про положення Кодексу можна буде скласти після публікації його тексту", - відзначила Оксана Соп'яненко. Суддя Василь Яковенко передає:" Мабуть уперше нараді суддів першої та апеляційної інстанції з суддями Верховного Суду передувало онлайн-голосування з практичних питань, що виникають при розгляді справ про банкрутство. А вже після цього відбулося їх обговорення та пошук шляхів вирішення проблем з огляду на реалії сьогодення та правові висновки Верховного Суду. Розширена нарада в такому форматі однозначно є корисною та актуальною".