flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Газовики через суд стягнули борг із підприємства

02 жовтня 2018, 11:13

Напередодні опалювального сезону: не виконання договірних зобов’язань тягне нарахування пені. До суду звернулось ТОВ  “Сумигаз Збут” до відповідача   щодо стягнення із відповідача  КП “Теплогарант” 249, 5 тис. грн. заборгованості за отриманий природний газ. Представник відповідача до суду не з'явився.

 Позивач обґрунтовує позовні вимоги тим, що відповідач порушив договірні зобов’язання щодо своєчасної та повної оплати природного газу за квітень 2018 року .

Відповідач просив суд зменшити суму нарахованої пені на 90% враховуючи ступень виконання зобов’язання з оплати природного газу, а також фінансове становище.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до укладеного між сторонами договору, позивач зобов’язується поставити відповідачу у 2018 році природний газ в необхідних дня нього об’ємах (обсягах),  а останній, в свою чергу, прийняти та оплатити вартість газу у розмірах, строки та порядку, що визначені договором.

Відповідно до ст. 712 Цивільного кодексу України, за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.  Відповідно до ст. 530 цього ж Кодексу, якщо у зобов’язанні встановлено строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

«Судом встановлено, що факт поставки позивачем та отримання відповідачем природного газу на загальну суму 1 323 242 грн. 52 коп. підтверджується підписаним сторонами актом приймання-передачі природного газу. Судом встановлено, що поставлений позивачем природний газ у квітні 2018 року загальною вартістю 1323242 грн. 52 коп. оплачений відповідачем частково і з простроченням строків оплати.

Статтею 625 Цивільного кодексу України визначено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом», - йдеться у рішенні справи № 920/587/18.

Керуючись ст. ст. 2, 46, 123, 129, 191, 232, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд  вирішив позов задовольнити повністю.