flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Господарському суді Сумської області відкрився арт-проект "Судова замальовка"

18 вересня 2018, 13:04

18 вересня 2018 року в Господарському суді Сумської  області відбулось відкриття спільного арт-проекту суду з вищим училищем мистецтв і культури ім. Д.С. Бортнянського «Судова замальовка».  В проекті представлено майже півтора десятки робіт із реальних судових засідань, які були виконані в техніці «пастель».

Варто відзначити, що судова замальовка – це окремий жанр мистецтва. Адже у судових системах ряду країн і декількох штатів США фото і відеозйомка засідання суду заборонені, щоб не відволікати учасників і зберегти приватність. Типовий судовий малюнок виповнюється пастельними олівцями, крейдою; також популярні судові графічні роботи, виконані простими олівцями, вугіллям і навіть кульковими ручками.

Якщо судовий процес мав якусь історичну або юридичну цінність, то судові замальовки охоче купують музеї. Наприклад, Національний музей Австралії викупив у Australian Broadcasting Corporation серію судових малюнків у справі Лінди Чемберлейн. Для того, аби виконати роботу, художникам надається різний час - від семи хвилин до години.

Експеримент із малюванням у суді швидко набув популярності серед студентів. Ще до початку засідання вони ретельно вивчали приміщення та  місце з  найбільш вдалим ракурсом. Для учасників процесу замальовники мають бути непомітними і працювати дуже швидко.

Судді, які стали головними персонажами студентських замальовок, були задоволені результатом та оцінили високу майстерність художників-початківців. За словами голови Господарського суду Сумської області Олени Резніченко відчуття, які панували під час процесу були дивовижні, оскільки не звичайною камерою гаджетів, а олівцями, пензлями і фарбами наживо фіксувалися неповторні моменти життя, роботи, судового процесу.

 

Студенти зазначають, що робота досить складна, але окремі сцени судового процесу, учасники, робота суддів слугують для них джерелом натхнення і до того ж, за їх словами, до цього часу вони нічого подібного не малювали.

Серед справ, які відображали студенти, справа №920/177/18 за позовом селянського фермерського господарства "Криниця" до відповідача: Державне підприємство "Дослідне господарство "Правдинське" Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла Національної академії аграрних наук України про стягнення 536 тис. грн. заборгованості, що виникла за договором оренди техніки з екіпажем.

Справа №920/894/17, порушена за позовом Путивльської міської ради до відповідача фізичної особи-підприємця А., смт. Солоницівка Дергачівського району Харківської області, про визнання договору оренди недійсним.  А в справі №920/971/17 за позовом ТОВ “Комерційне підприємство “Інтертелеком” до відповідача          Служби автомобільних доріг у Сумській області мова йде про визнання недійсним рішення Служби про відмову у видачі позивачу технічних умов з доступу до елементів інфраструктури об'єкта транспорту та зобов’язання вчинити певні дії тощо.

Всього на арт-проекті представлено 13 робіт, їх авторами є студентки 4 курсу училища мистецтв та культури ім. Д.С. Бортнянського: Альона Назаренко, Ольга Логінова, Марина Сас,  Марина Лимаренко, Анжеліка Руденко, Інна Федорова, їх керівник групи, викладач з фахових дисциплін Галина Ходика.