flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підприємець через суд стягнув 200 тис грн. заборгованості за сільськогосподарські послуги

22 серпня 2018, 09:55

 

            До Господарського суду Сумської області надійшов позов від ПП “ТУР-АГРО” (м. Черкаси) до відповідача ТОВ  “СЛАВГОРОД”, (с.  Славгород, Краснопільський район)  про стягнення 224,7 тис. грн. Це сума заборгованості за договором про надання комплексних послуг,  враховуючи пеню та інфляційні збитки.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши надані докази, суд встановив, що у 2016 року між позивачем та відповідачем укладено договір про надання комплексних послуг. Згідно з ним:  позивач (виконавець) зобов’язувався на території сільськогосподарських угідь відповідача (замовника) надати послуги по внесенню та доставці на поля замовника безводного аміаку на пальному відповідача, а той, в свою чергу, зобов’язувався прийняти та оплатити надані послуги.

Так, позивач за 14 днів надав послуги по внесенню безводного аміаку на полях відповідача площею 993 га. Матеріали справи свідчать про те, що відповідач оплачував роботи у кілька етапів, але загальна сума оплати послуг склала лише 340 тис. грн. Несплаченою залишилась сума 188  тис. грн. Позивачем було надіслано відповідачу два примірники акту здачі-приймання робіт, але відповідач відмовився їх підписувати, як він твердить, у зв’язку з неналежним наданням послуг,  на листи вимоги відповідей він також не надав.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

З урахуванням всіх обставин справи, позивач надав суду належні докази, які об‘єктивно і у визначеному законом порядку підтвердили його позицію, тому вимоги позивача визнаються судом правомірними, обґрунтованими і підлягають частковому задоволенню, виходячи з наступного. Суд вирішив задовольнити позов в частині стягнення заборгованості із боржника: 188 тис. грн. – сума заборгованості за договором про надання комплексних послуг,  8,9 тис. грн. - пеня згідно договору,          4,7 тис. грн. – інфляційні збитки, 959грн. – 3% річних; 3051 грн. судового збору.

Повний текст рішення складено 17.08.2018.