flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За неправильно зважений вантаж відповідач сплатить штраф у сумі 27 тисяч гривень

15 серпня 2018, 15:17

До Господарського суду Сумської області надійшов позов від ПАТ “Українська залізниця” до відповідача - Лебединського дочірнього агролісогосподарського підприємства про стягнення 68 тисяч гривень за неправильно зазначену масу вантажу. У свою чергу  представник відповідача подав до суду клопотання про зменшення розміру штрафу до двократного розміру.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, суд встановив: що у листопаді 2017 року зі станції Лебединська Південної залізниці Лебединське дочірнє агролісогосподарське підприємство «Лебединський агролісгосп» здійснило відправлення вагону на станцію Молочанськ Придніпровської залізниці. Маса вантажу, що була зазначена в актах, виявилась на 6400 кг більшою, ніж вказано у накладній.  Враховуючи різницю між масою вантажу, позивач на підставі статей 118, 122 Статуту залізниць України вбачає підстави для стягнення з відповідача штрафу за невірно зазначену у перевізному документі масу вантажу у п'ятикратному розмірі .

Згідно з вимогами чинного законодавства та Статуту залізниць України, вантажовідправники також несуть відповідальність за всі наслідки неправильності, неточності або неповноти відомостей, зазначених ними у накладній. Залізниця має право перевірити правильність цих відомостей, а також періодично перевіряти кількість та масу вантажу, що зазначаються у накладній. Тому суд вирішив позов задовольнити частково. Стягнути з Лебединського дочірнього агролісогосподарського підприємства “Лебединський агролісгосп” штраф за неправильно зазначену масу вантажу у розмірі 27 340 грн. а також 1762 грн. судових витрат, пов’язаних зі сплатою судового збору. В іншій частині позову відмовити.