flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В українських суддів з'явиться "літня" мантія

24 липня 2018, 13:04

У суддів місцевих та апеляційних судів з'явиться можливість носити не тільки «стандартну» мантію, а й спеціальну полегшену мантію з натуральних тканин, яка тепер буде умовно називатися «літньої мантією». Проект «літньої мантії» повинен бути підготовлений до першого осіннього засідання РСУ у вересні.
Юлія Джепа , суддя-спікер Господарського суду Сумської області: «В будь-якому разі суддя має бути вдягнений у мантію при відправленні правосуддя як відповідно до вимог чинного законодавства, так і загальносвітової традиції. Доречним є розроблення естетичного та комфортного професійного одягу для українських суддів відповідно до світових стандартів. Очікуємо, що представлені ескізи будуть поєднувати вишуканість та стриманість, що спонукає до поваги державної символіки та правосуддя».


Василь Яковенко, суддя Господарського суду Сумської області: «Суддівська мантія є одним із символічних атрибутів правосуддя поряд з такими відомими символами, як терези, статуетка Феміди, а в деяких країнах – суддівський молоток, суддівські перуки та суддівські головні убори. Оскільки мантія є повсякденним професійним одягом судді, вона повинна відповідати різним вимогам: бути зручною, естетичною, комфортною в будь-яку пору року, не відволікати суддю та учасників процесу від головних завдань при вирішенні спору. Будь-яка уніформа має літні та зимові зразки, тому логічним є веденням літньої мантії. Очікую, що вона за зовнішнім виглядом буде до вподоби мені та колегам».
Історично мантія походить з античних часів і набула найбільшого розвитку в середньовічному судовому етикеті. У західноєвропейській культурі зовнішні знаки влади та посадові клейноди називалися інсігніями, вони мали значний вплив на свідомість середньовічного пересічного громадянина. Середньовічна людина вважала, що за будь-якою візуальною, чуттєвою, дотичною реальністю приховується реальність вищого порядку, яка визначає сутність речей і повинна бути в той чи інший спосіб відображеною в символічних образах. Одним із таких символічних образів і стала суддівська мантія.
У деяких правових системах зустрічаються навіть випадки застосування суддями так званих парадних мантій. Так, парадні мантії французьких суддів вищих інстанцій оздоблено горностаями та чорним оксамитом й орденами, парадні мантії англійських суддів – пурпуром та золотим шиттям. У Франції існує також диференціація за кольором мантії між суддями вищих і нижчих інстанцій: судді нижчих інстанцій одягають чорні мантії, вищих – червоні. Коміром до чорних мантій є білі шарфи, а до червоних – довгі шарфи з відстрочкою білого хутра на кінцях через ліве плече.
Англійський судовий етикет, що ґрунтується на багатовікових традиціях правосуддя, передбачає не тільки кольорову відмінність мантій суддів різних інстанцій, а й сезонну диференціацію мантій на зимову та літню.

(Судді Верховного суду Англії та Уельсу)

У Сполучених Штатах Америки немає кольорової диференціації мантій між суддями різних інстанцій, проте регламентовано, що судді-жінки мають доповнювати мантію білим комірцем з метою драпування декольте. Також урегульовано одяг суддів під мантією: чоловіки під мантію зобов’язані одягати сорочку з краваткою, жінки – костюм темного кольору із спідницею та панчохами.

(Судді Верховного суду штату Пенсильванія, США)


Статус судді в Німеччині визначається кольором мантії та бархатним кантом: у суддів нижчих інстанцій мантії й кант – чорні, у суддів вищих інстанцій мантія – чорна, а кант – червоний. Судді Федерального конституційного суду Німеччини одягнені в червону мантію із червоним кантом і білим шарфом. А на засідання одягають і шапочки.

(Судді Конституційного суду Німеччини)


Рішенням Ради суддів України від 16 травня 2003 року №13 було затверджено опис, ескіз та зразок мантії для суддів загальної юрисдикції.
Так, мантії суддів загальної юрисдикції України мають прямий силует з вшитим довгим і широким рукавом,на якому є манжет оздоблений густими складками по окату. Верхня частина мантії на кокетці, яка оздоблена густими зборками. Виготовляються з тонкої вовняної тканини з домішками поліестеру чорного кольору. Крім того, вони мають підкладку малиново-червоного кольору. Довжина має бути такою, щоб відстань від підлоги до нижнього краю мантії складала 18 сантиметрів.