flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Реформа Конституційного Суду України: значення, наслідки та перспектива для судової системи держави"

22 червня 2018, 13:35

Cуддя Господарського суду Сумської області Василь Яковенко взяв участь у тренінгу, організованому ОБСЄ, на тему "Реформа Конституційного Суду України: значення, наслідки та перспектива для судової системи держави". Серед учасників - судді першої та апеляційної інстанцій Сумської області. Навчання проходять у формі активного спілкування та живої дискусії, де кожен може поставити запитання та висловити свої думки, аби напрацювати спільне бачення щодо головної теми тренінгу. Серед спікерів: Василь Гуменюк - в.о. Голови Верховного суду України, Олександр Водяніков - кандидат юридичних наук, національний радник з юридичних питань, керівник відділу верховенства права Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Богдан Пошва - суддя Верховного суду України (судова палата в кримінальних справах), Заслужений юрист України.

На зустрічі зазначалось, що реалізація на практиці перетворень неможлива без зміцнення правового статусу органів правосуддя. У державі, що прагне стати правовою, суд має бути авторитетним, незалежним та самостійним, в якому люди бачили б не бюрократичну установу, а реального гаранта їхніх прав, надійного захисника їхніх інтересів. Винятково важливою є, таким чином, роль суду як органу, призначеного для розв’язання конфліктів з метою захисту прав та законних інтересів людини і громадянина.

Проведення судової реформи з метою підвищення ефективності захисту прав людини, доступності для всіх громадян справедливого правосуддя викликало необхідність сформувати розгалужену систему судових органів, привести їх у відповідність з принципами правової, демократичної, соціально орієнтованої держави. Виконати це завдання неможливо без докорінних змін у сфері здійснення правосуддя, становлення його як справді незалежної, самостійної влади. Крім того, входження України в європейський і світовий простір викликає потребу у відповідних перетвореннях в усіх сферах суспільного життя, адаптації основних державних інституцій до найкращих світових зразків. Чи не найбільшою мірою це стосується саме судової системи, і саме реформа Конституційного Суду України є певним індикатором у цьому процесі.