flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Круглий стіл: «Судова практика щодо діяльності ОСББ»

27 квітня 2018, 16:08

27 березня 2018 року в Господарському суді відбувся круглий стіл на тему – «Право і бізнес: чому дедалі збільшується кількість позовів від ОСББ, що показує судова практика?».  В заході взяли участь представники усіх судів першої інстанції, керівники ОСББ, правозахисники.

Нині в Україні діє близько 30 тисяч ОСББ, на Сумщині створено 422 об’єднання. Як зазначає заступник голови Господарського суду Оксана Соп’яненко, за минулий рік було розглянуто 12 справ. Причиною судових спорів в основному були: виникнення розбіжностей на стадії укладання договорів, невиконання договорів поставки, товарів, робіт, послуг тощо.

Голова Ковпаківського районного у м. Суми суду  Олег Чернобай повідомив, що до їх суду скаржились представники ОСББ на дії керівника об'єднання (в місті був випадок, коли керівник ОСББ присвоїв кошти та зник) та інших мешканців будинку, які неохоче беруть участь та ухиляються від фінансування спільної організації. Зверталися люди до суду і стосовно правоохоронних органів, які відмовлялися вносити відомості до ЄРДР. 

Голова  правління Асоціації ОСББ «Сумщина» Роман Гученко  зазначає, що хоч процес створення ОСББ досить простий та зрозумілий, але зі збільшенням ОСББ - збільшується і кількість непорозумінь під час діяльності об’єднань. Люди займаються капітальними ремонтами і намагаються заощадити спільні кошти та  витребувати якість послуг, а  з цього все і починається: зростають критерії і вимоги до організацій із якими вони співпрацюють, підвищується і контроль за отриманням послуг від надавачів, в той час саме ОСББ не є і не може бути надавачем цих послуг. Подібні історії виникають із енергетиками та газовиками. Нерідко в судових спорах фігурують ПАТ «Сумиобленерго» та ПАТ «Сумигаз».

В одному із випадків по справі №920/602/17, яка вже пройшла і апеляційне оскарження, в Господарському суді мешканці довели, що не повинні оплачувати спожиту електроенергію за показаннями загальнобудинкового лічильника, а виключно за даними персонального рахунку, а в справі №№920/1202/17, де однією із сторін є ПАТ «Сумигаз», мешканець Сум відстояв право встановлювати роторні лічильники.

«Дехто із сумчан і досі не наважується створювати ОСББ, але це неправильно, адже  боятися можна тільки одного – відповідальності. Проте усвідомлюємо ми це чи ні, але ми вже відповідальні за наш будинок відтоді, як придбали квартиру», - зазначає Роман Гученко.

Правозахисник Олександр Петрищев зазначає, що при створенні ою'єднання і укладання договорів із постачальниками уважно вивчати договори і лише потім їх підписувати, оскільки певні пункти містять ті умови, що в майбутньому призводить до судових спорів.

Учасники засідання переконані, що сьогодні необхідно напрацювати спільне бачення і практику щодо розв’язання цих спорів, аби налагодити господарську діяльність об’єднань багатоквартирних будинків і зрештою зробити комфортним життя жителів Сумщини.