flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Екскурсія по-новому. Після судового процесу студенти мали можливість ставити запитання суддям

10 квітня 2018, 14:18

Сьогодні в Господарському суді Сумської області проведено екскурсію для студентів Харківського університету внутрішніх справ. Така зустріч була запланована в рамках вивченням ними дисципліну Господарський процес та із застосуванням практичних знань. 

 Студенти власновіч ознайомились із роботою суду: спостерігали за судовими процесом, після розгляду справ ставили запитанням судді а також спілкувалися із державним обвинувачем – прокурором.  Запитання здебільшого стосувалися нового законодавства, особливістю розгляду господарських справ та тими справами, що пов’язані із банкрутством підприємств. Так, студентам було цікаво дізнатися, яка найбільша сума справи, яка розглядалася в суді. Як повідомила суддя Господарського суду Сумської області Надія Спиридонова  цих справ десятки  і фігурують суми із десятками мільйонів гривень, 50 млн 100, є випадок, де сума сягає навіть більше мільярда гривень.

У судді Вікторії Котельницької студенти цікавилися про особливість професія суддя, які ризики і вимоги стоять перед професією. Вікторія Котельницька зазначила, для того щоб ефективно здійснювати правосуддя, необхідно ставитися до своєї посади як до шановної й почесної місії, розуміючи ступінь наданої суспільством довіри, і докладали всіх зусиль для підтримки та подальшого розвитку довіри до судової системи. Судді не можуть належати до політичних партій і профспілок, брати участь у політичній діяльності, мати представницький мандат, обіймати інші оплачувані посади чи виконувати якусь оплачувану роботу, крім наукової, викладацької та творчої. Суддя має буди передусім із підвищеними вимогами морально-ділових і професійних якостей.

Під час сьогоднішньої екскурсії студенти також влаштували свій навчальний судовий процес, до кожен обрав собі ту чи іншу сторону із своїми функціональними обов’язками і спробували себе в якості суддів, позивачів, відповідачів та державного обвинувачення.

За словами викладача Харківського Національного університету внутрішніх справ Марини Василенко, яка вже не в перший раз приводить студентів на екскурсію до Господарського суду Сумської області, цікавість таких заходів в тому, що студенти можуть не тільки на папері прочитати і вивчити господарський процес, а наживо його побачити з усіма особливостями живого спілкуванням та обставинами, що виникають в процесі розгляду справи. Дуже повчально побачити як застосовуються новели законодавства під час судового засідання, як поводяться учасники судового процесу. До того ж за її словами вразила компетентність суддів та їх відкритість і бажання йти на спілкування зі студентами.

Учасники сьогоднішньої екскурсії домовилися продовжити традицію живого спілкування і проведення подібних заходів у майбутньому.