flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд зобов’язав Сумитеплоенерго провести реконструкцію Сумської ТЕЦ

04 квітня 2018, 17:14

До суду звернувся прокурор, який в інтересах держави в особі Сумської міської ради, просив зобов'язати відповідача ТОВ “Сумитеплоенерго“ виконати обов'язки передбачені п. 5.19 договору оренди цілісного майнового комплексу по виробництву, транспортуванню тепла та електричної енергії в м. Суми від 01.09.2005 № УКМ-0047 (із урахуванням змін, внесених до нього додатковою угодою від 30.04.2013), укладеного між Сумською міською радою та підприємством.

 Згідно з договором оренди від 01.09.2005 Сумською міською радою ТОВ “Сумитеплоенерго” передано в користування комунальне майно – цілісний майновий комплекс по виробництву, транспортуванню тепла та електричної енергії у м. Суми.

За умовами додаткової угоди, укладеної у 2013 році, орендар з метою забезпечення стабільної роботи обладнання, збільшення теплового та електричного навантаження, що забезпечує потреби міста, взяв на себе зобов’язання у строк до 2015 року розробити та погодити проект реконструкції Сумської ТЕЦ та до кінця 2020 року завершити його реалізацію. Зазначені обставини були серед визначальних при ухваленні місцевою владою рішення про продовження ТОВ “Сумитеплоенерго” строку оренди на довготривалий період.

 Незважаючи на викладене, підприємство, яке здійснює господарську діяльність переважно за рахунок комунального майна, заплановані заходи з його переоснащення та модернізації в установлені строки не виконало, чим порушило договірні зобов’язання.

 “Порушенням інтересів держави та територіальної громади м. Суми у вказаному випадку є те, що внаслідок неналежного виконання ТОВ “Сумитеплоенерго” взятих на себе зобов'язань за договором оренди комунального майна не проводиться реконструкція (будівництво) та технічне переоснащення цілісного майнового комплексу по виробництву, транспортуванню тепла та електричної енергії у м. Суми, що створює загрозу для стабільної роботи обладнання, яке зношується в процесі господарської діяльності підприємства. Більше того, ураховуючи, що комунальне майно передано у користування приватному товариству на тривалий строк із покладенням на нього специфічних обов'язків щодо модернізації та реконструкції орендарем теплогенеруючого обладнання, що забезпечує теплом більшу частину будинків міста Суми, територіальна громада вправі вимагати від орендаря належного, своєчасного та у повному обсязі виконання взятих ним зобов'язань за договором“, - йдеться у рішенні суду №920/1237/17 від  20.03.2018 року.

Суд задовольнив  позов прокурора повністю і зобов’язав ТОВ “Сумитеплоенерго” виконати необхідні умови договору.