flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Актуальні проблеми реформування законодавства про банкрутство»

28 березня 2018, 17:19

В Інституті управління і права (м. Київ) Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого відбулася науково-практична конференція «Актуальні проблеми реформування законодавства про банкрутство». У роботі Конференції взяли участь судді місцевих, апеляційних господарських судів, помічники суддів, науковці, арбітражні керуючі, представники банківських установ, інші фахівці у галузі банкрутства. Господарський суд Сумської області представляли судді Оксана Соп’яненко і Лариса Костенко.

На конференції  розглядалися особливості застосування нової редакції Господарського процесуального кодексу Україні в процедурі банкрутства, проект Кодексу України з процедур банкрутства (законопроект №8060) та інші важливі теми щодо застосування новел законодавства.

Особливу дискусію викликав проект Кодексу процедур банкрутства (законопроект, який було підтримано народними депутатами України в І читанні). Він за своєю суттю повністю відтворює зміст проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності процедур банкрутства», зареєстрованого в Верховній Раді України 21.10.2016р. за № 3132-д, за виключенням споживчого банкрутства.

На думку судді Вищого господарського суду України, д.ю.н., професора, завідувача кафедри загально правових дисциплін Інституту управління і права (м. Київ) Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Б.М. Полякова, прийняття Кодексу процедур банкрутства призведе до банкрутства банків та подальшого погіршення економічної ситуації в країні, адже порушити провадження у справі про банкрутство стане набагато легше. Так, отримавши зранку кредит ввечері можна ставити питання щодо відкриття процедури банкрутства та тривалий час взагалі не повертати кредит. А, якщо пощастить, взагалі позбавитися кредитних зобов’язань. Фізичні особи чи не єдина категорія позичальників, які повертають кредити. Якщо дозволити їх банкрутство, ми остаточно доб’ємо банківські установи. В країнах Євросоюзу споживче банкрутство найболючіша тема. Під впливом реклами молодь масово скуповує смартфони, отримуючи при цьому кошти в банківських установах, однак за браком коштів кредити не повертає. Таку розкіш як споживче банкрутство може собі дозволити лише економічно заможна держава.

Як розповідає суддя Господарського суду Сумської області Оксана Соп’яненко, науково-практична конференція вразила обсягом та якістю інформації, яка прозвучала на зустрічі.

Банкрутство – інструмент сучасного ринку, який бере участь в процесі перерозподілу капіталу. З економічної точки зору банкрутство дозволяє в разі необхідності «усунути» неефективні суб’єкти підприємницької діяльності або навпаки - провести «оздоровлення» їх діяльності.

Водночас суддя Господарського суду Сумської області Лариса Костенко, говорить, що нині правові аспекти банкрутства тісно пов’язані з поняттям «неплатоспроможність», тобто, коли суб’єкт підприємницької діяльності  в силу різних обставин не може виконати свої  грошові зобов’язання перед кредиторами. Банкрутство є радикальним заходом, але й останньою можливістю захистити підприємство від остаточної ліквідації. Тому реформування у цій сфері є дуже важливим для економіки нашої держави, а проведення таких науково-практичних конференцій дозволяє суддівському корпусу максимально широко опанувати законодавчі ініціативи та нововведення в господарському процесі.