flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Природоохоронні справи в господарському судочинстві Сумської області

21 березня 2018, 16:34

До Міжнародного дня лісів та до Дня водних ресурсів, які відзначаються 21-22 березня в Господарському суді Сумської області було проведено спільний брифінг з Державною екологічною інспекцією в Сумській області щодо природоохоронних справ в господарському судочинстві Сумської області. Мова йде про розгляд судових справ, за результатами яких вдалося компенсувати збитки, що завдані довкіллю.
З журналістами зустрілись Оксана Соп’яненко - суддя спікер Господарського суду Сумської області та Геннадій Базаров - начальник Держекоінспекції у Сумській області.
В минулому році Господарським судом Сумської області було розглянуто 20 справ, пов’язаних з охороною навколишнього природного середовища, використанням надр, лісів, вод та інших природних ресурсів, з них по 14-ти справам позов задоволено повністю або частково. Предметом розгляду зазначеної категорії справ є стягнення збитків, завданих державі внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності. В минулому році з таких порушників стягнуто до бюджету понад півтора мільйона гривень. 
Позивачем у справах зазначеної категорії виступає - Державна екологічна інспекція в Сумській області.
Прокурор у спорах пов’язаних з охороною навколишнього природного середовища, використанням надр, лісів, вод та інших природних ресурсів приймав участь у 6 справах.
Результати розгляду 14 справ з даної категорії спорів характеризуються наступними показниками:
• кількість справ, за результатом розгляду яких судом прийняті рішення про повне задоволення позовних вимог – 9 справ;
• кількість справ, за результатом розгляду яких судом прийняті рішення про часткову відмову в задоволенні позовних вимог – 1 справа;
• кількість справ, за результатом розгляду яких судом прийняті рішення про повну відмову в задоволенні позовних вимог – 2 справи;
• кількість справ, за результатом розгляду яких було прийнято ухвалу про припинення провадження у справі (п.4 ч.1 ст.80 ГПК України) – 1 справа.
У більшості випадків судом приймалися рішення про задоволення позовних вимог в зв‘язку з правомірністю та обґрунтованістю вимог позивачів у спорах, пов’язаних з охороною навколишнього природного середовища, використанням надр, лісів, вод та інших природних ресурсів. 
За результатом розгляду 14 справ в апеляційному порядку оскаржено 4 судових рішення, переглянуто по суті 3, 1 судове рішення було частково змінено та 2 судових рішення залишено без змін.
В касаційному порядку було оскаржено 1 судове рішення, яке було повернуто без розгляду.
Серед резонансних справ, у червні минулого року Державною екологічною інспекцією була проведена перевірка Роменського агролісгоспу, в рамках якої знайдені суттєві порушення природоохоронного законодавства. Так, підприємством не було забезпечено належної охорони лісових насаджень і, як наслідок, без оформлення лісорубного квитка було вирублено чимало лісових насаджень з грубим порушенням вимог ст.ст. 19, 64, 68, 69 Лісового кодексу України. 
Загальний розмір заподіяної навколишньому природному середовищу шкоди внаслідок вирубування лісу із порушенням вимог чинного законодавства становив 325,310 тис. грн. Для відшкодування збитків Державною екологічною інспекцією було заявлено позов у судовому порядку. 
Господарським судом Сумської області було порушено провадження у цій справі, позовні вимоги задоволені в повному обсязі. 
Роменський агролісгосп, не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, подав апеляційну скаргу, яку постановою Харківського апеляційного господарського суду у грудні 2017 року залишено без задоволення, а рішення Господарського суду Сумської області – без змін. 
Вказане рішення набрало законної сили, а, відтак, агролісгосп має відшкодувати збитки, заподіяні навколишньому природному середовищу у повному обсязі.
Ще серед резонансних справ, коли суд зобов’язав ПАТ «Сумський завод продтоварів» відшкодувати завдані державі збитки внаслідок забруднення атмосферного повітря. 
До Господарського суду Сумської області з позовом звернулася Сумська місцева прокуратура щодо забруднення навколишнього середовища ПАТ «Сумський завод продтоварів». Так, в рамках перевірки, що проводила Державна екологічна інспекція, було встановлено:10 стаціонарних джерел викидів на підприємстві у період з 06.02.2013 по 23.11.2015 здійснювали викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря без відповідного дозволу, що є порушенням вимог статей 10 та 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря». Чим було завдано державі збитків на загальну суму 217 989 грн.
На підставі матеріалів цієї перевірки Сумською місцевою прокуратурою був заявлений позов про стягнення шкоди з Сумського заводу продтоварів у примусовому порядку.
У грудні 2017 року рішенням Господарського суду Сумської області позовні вимоги прокурора та Державної екологічної інспекції у Сумській області було задоволено в повному обсязі.
Проте, ПАТ «Сумський завод продтоварів», не погоджуючись із рішенням суду першої інстанції, подало апеляційну скаргу до Харківського апеляційного Господарського суду.
І нарешті, у лютому 2018 року Харківським апеляційним Господарським судом цю скаргу залишено без задоволення, а рішення Господарського суду Сумської області - без змін.
Дане рішення набрало законної сили, а, отже, підприємству доведеться сплатити збитки у розмірі майже 218 тис. грн.

Нині в провадженні Господарського суду Сумської області перебуває 8 справ на загальну суму понад 2,8 млн. грн.