flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Земельні спори виникають через порушення вимог при укладанні договорів

25 січня 2018, 11:22

В минулому році Господарським судом Сумської області було розглянуто  106 справ у спорах, що виникають саме у  земельних відносинах. Для прикладу, у 2016 році було розглянуто 111 справ. В переважній більшості предметом спору були: визнання незаконним акта, що порушує право власності на земельну ділянку – 16; усунення порушення прав власника – 9; відшкодування шкоди, збитків – 5; стягнення штрафних санкцій – 1; невиконання або неналежне виконання зобов‘язань – 73 (у тому числі: купівля-продаж – 1, оренда – 71 (із них: зміна, розірвання та визнання недійсним договору оренди – 65).

 Слід відзначити, найпоширенішим предметом спору з даної категорії було невиконання або неналежне виконання зобов‘язань по договору оренди земельної ділянки.

 Серед причин виникнення спорів зазначеної категорії можна виділити: укладення зазначених договорів з порушенням вимог чинного законодавства, або невідповідності окремих пунктів договорів нормам чинного законодавства; систематичне невиконанням орендарями умов договорів, в тому числі і щодо своєчасного внесення орендної плати за користування земельними ділянками.

 При цьому, за результатом розгляду Господарським судом Сумської області  по цим справам  були винесені судові рішення про повне або часткове задоволення позовних вимог: зміна, розірвання та визнання недійсним договору оренди.