flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справи Господарського суду, що пов’язані з приватизацією, орендою, лізингом, концесією

24 січня 2018, 11:35

Протягом 2017 року Господарським судом Сумської області були розглянуті справи з невиконання або неналежного виконання зобов’язань у спорах, пов’язаних з: орендою – 190 справ (оренда майна – 119 справ, оренда комунального та державного майна – 77 справ); оренда землі – 71 справа; та 1 справа була розглянута у спорах пов’язаних з лізингом.

 Справи у спорах, пов’язаних з приватизацією та концесією протягом 2017 року господарським судом Сумської області не розглядались.

 При цьому, із зазначених 190 справ розглянутих господарським судом Сумської області у більшості випадків виносились судові рішення про повне або часткове задоволення позовних вимог у спорах, пов’язаних з орендою: майна – 77 (у тому числі оренда комунального та державного майна – 49); землі - 30.

 У переважній більшості предметом розгляду справ, пов’язаних із орендою, є стягнення заборгованості за неналежне виконання умов договору оренди нерухомого майна та землі.

У ході вивчення судових справ встановлено, що позивачами та відповідачами у справах, пов’язаних з орендою виступали організації державної та комунальної форми власності, юридичні особи та фізичні особи – підприємці.

Крім цього, заявником в даних справах був також прокурор, який  звертався до суду в інтересах держави в особі регіонального відділення Фонду державного майна України чи управління майна комунальної власності міської ради.

Основними причинами виникнення даної категорії спорів є порушення орендарями вимог ст. 526 Цивільного кодексу України, п. «в» ч. 1 ст. 96 Земельного кодексу України, ч. 3 ст. 18 Закону України  “Про оренду державного та комунального майна”, в частині виконання зобов’язань належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору. Майже в усіх випадках, ця обставина пов’язана з відсутністю коштів на рахунках у орендаря.

Крім стягнення орендної плати позивачами заявлялися вимоги про стягнення пені та штрафу за неналежне виконання умов договору, нарахування яких було передбачено договором оренди.

Підставою для задоволення позовних вимог при вирішенні спорів, пов’язаних з орендою визнані фактично підтверджені матеріалами справ суми заборгованості за договорами оренди, які за висновками суду підлягають стягненню, правомірність та обґрунтованість вимог позивачів.