flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом вирішено справу про стягнення пів мільйона гривень у сфері будівництва

17 січня 2018, 15:23

До Господарського суду звернувся позивач ПАТ «Укрросметал» із вимогою стягнути із відповідача ТОВ “Будівельна виробничо-комерційна компанія “Федорченко”, 550 тисяч гривень  як збитки, заподіяні невиконанням відповідачем своїх зобов’язань за договором співробітництва щодо будівництва багатоквартирного житлового будинку по вул. Кондратьєва, 144/3 в м. Суми.

У своїх запереченнях відповідач  просить суд відмовити в задоволенні позовних вимог та зазначає, що ні договір, ні названі судові рішення, ні будь-які інші джерела прав та обов’язків не містять обов’язку відповідача сплачувати позивачу заявлені в позові кошти.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив, що в 2013 році між сторонами був укладений відповідний договір. За його умовами позивач доручає відповідачу збудувати об’єкт на вказаній земельній ділянці та передає відповідачу всі функції та права замовника будівництва об’єкту. Інша сторона за виконання обов’язків передає у власність позивача житло у збудованому об’єкті. Загальна площа -7 % від площі житла.

Остаточний розрахунок мав би здійснитися після завершення будівництва об’єкту. І хоча будинок був зданий в експлуатацію 5 вересня 2014 року, право позивача на квотову площу житла не було реалізовано.

Це було підтверджено і постановою Харківського апеляційного господарського суду від 13.06.2017.  В ній зокрема зазначається, що на час розгляду справи зобов’язання за договором щодо передачі житла відповідачем виконане не в повному обсязі, і позивач має право на отримання у власність 54,11 квадратних метрів нерухомого майна в рахунок належного виконання сторонами умов договору в натурі.«Відповідач внаслідок умов договору отримав майнову вигоду - дохід від розпорядження нерухомим майном. Аналогічну майнову вигоду від цього мав би отримати і позивач. Враховуючи залишкову площу, що має бути передана відповідачем в розмірі 54,11 кв.м вартість майна, яка підлягає стягненню з відповідача складає  550 тисяч гривень. », - наголошується у постанові.

Розглянувши матеріали справи та вислухавши сторонни, Господарський суд вирішив позов задовольнити - стягнути з ТОВ “Будівельна виробничо-комерційна компанія “Федорченко” на користь ПАТ “Укрросметал” грошові кошти в сумі 550 тисяч гривень.

 Відповідач з рішеням суду не погодився і подав апеляційну  скаргу.

 Справа триває із 2013 року. Як показує судова практика, таке оскарження судового рішення в апеляційному порядку відтерміновує неухильність його виконання  і виплату судового стягнення.