flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розгляд справ щодо надання телекомунікаційних послуг на пільгових умовах

22 грудня 2017, 12:23

Протягом року Господарським судом Сумської області розглядалися справи про стягнення заборгованості по витратах за надання телекомунікаційних послуг на пільгових умовах. Так, протягом 2017 року Господарським судом Сумської області було розглянуто 23 справи. Позивачем в справах даної категорії виступало ПАТ «Укртелеком». З них: 22 справи, за результатом розгляду яких суд повністю або частково задовольнив позовні вимоги; 1 справа, за результатом розгляду якої було припинено провадження.

Відповідачами виступали органи місцевого самоврядування та органи місцевої виконавчої влади.

Підставами для задоволення позовних вимог послугували підтверджені матеріалами справи та обґрунтовані суми заборгованостей по витратам за надання телекомунікаційних послуг на пільгових умовах.

В переважній більшості спорів відповідачі заперечували проти позову з таких підстав: Законом України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” не передбачена субвенція місцевим бюджетам на надання пільг за послуги зв’язку. Проте, заперечення відповідачів не були прийняті судом.

В апеляційному порядку було оскаржено 11 судових рішень з даної категорії спорів. За результатом перегляду 9 судових рішень було залишено без змін, 1 судове рішення змінено.В касаційному порядку було оскаржено 3 судових рішення, за результатом перегляду 2 з яких залишено без змін. Таким чином, спостерігається єдина судова практика, яка була підтримана судами вищих інстанцій, у застосуванні норм матеріального та процесуального права при вирішенні зазначених спорів.