flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд задовольнив позов підприємства щодо поновлення прав на земельну ділянку

19 грудня 2017, 16:06

Перереєстрація підприємств і зміна їх юридичного статусу нерідко слугує причиною виникнення судових спорів, що розглядаються у Господарському суді Сумської області.

 Так, до суду звернувся позивач - ВАТ «Сумиоблавтотранс» - стосовно скасування рішення Великописарівської селищної  ради, яка позбавляє підприємство права на користування земельною ділянкою  загальною площею 0,2503 га.

 В ході вивчення матеріалів справи № 920/1077/17 суддею було встановлено, що право постійного користування земельною ділянкою і його легітимність, зареєстровано у Книзі записів державних актів та в інших  офіційних документах, які залишають його за підприємством. А причиною спору стала перереєстрація підприємства із відкритого у товариство із обмеженою відповідальністю, яке відповідно є правонаступником попереднього, тобто до нього переходять усі права та обов’язки.

«З урахуванням встановлених обставин, суд зазначає, що Великописарівська селищна рада під час винесення рішення від 18.10.2017 припустилася хибного висновку щодо наявності підстави для припинення права користування земельною ділянкою – припинення діяльності  державних підприємств, установ, організацій, оскільки особу, якій був виданий Державний акт на право постійного користування землею (і правонаступником якої є позивач) не було ліквідовано, а право постійного користування землею у порядку правонаступництва згідно статутних документів перейшло до позивача – ТОВ “Сумиоблавтотранс”. Як наслідок, оскаржуваним рішенням відповідача було порушене право позивача на користування спірною земельною ділянкою», - йдеться у рішенні суду.

  Суд визнав право підприємства на користування земельною ділянкою і  задовольнив позов у повному обсязі.