flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Семінар по захисту права власності

03 серпня 2016, 15:41

2 серпня 2016 року місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України на базі господарського суду Харківської області відбувся семінар для суддів на тему: «Захист права власності в світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини».


Суддя господарського суду Сумської області Вікторія Рунова взяла участь у семінарі 

Для проведення заходу запрошено суддю господарського суду Львівської області Рима Тараса Ярославовича та суддю Харківського окружного адміністративного суду Волкову Людмилу Миколаївну. Під час семінару доповідачі детально зупинились на особливостях, структурі статті 1 Першого протоколу до Конвенції, розглянули питання щодо концепції «майна» в розумінні ст.1 Першого Протоколу. Суддям було запропоновано виконати практичні вправи, тим самим закріпити здобуті знання.

Судді вивчили питання регулювання спірних відносин, пов’язаних із правом власності на основі національного законодавства з урахуванням Конвенції та практики ЄСПЛ, а також  навчились визначати норми матеріального права, співвідносити національне законодавство із практикою Європейського суду з прав людини та аргументувати прийняте рішення з посиланням на практику Європейського суду.

 

Викладачі звернули увагу суддів на поняття “втручання в мирне володіння майном”, сформульоване у ст. 1 Першого протоколу до Конвенції та рішеннях ЄСПЛ, та на визначення критеріїв “суспільний інтерес” та “баланс інтересів”.