flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

25 років господарській юрисдикції в Україні

03 червня 2016, 16:41

Господарські суди, як спеціалізовані суди, зайняли своє самостійне місце в системі органів правосуддя, та мають 200 річну історію в своєму розвитку. 4 червня 1991 року Верховна Рада УРСР прийняла Закон «Про арбітражний суд», яким надала арбітражним судам статусу органів судової влади, що здійснюють правосуддя в господарських відносинах у якості спеціалізованих судових установ.

25 років господарські суди України забезпечують  захист власності, оперативне та ефективне відновлення порушених прав у сфері бізнесу, а також сприятливе для розвитку економіки середовище законності та безпеки.

Місія господарського суду не просто вирішувати економічні суперечки, а й відновлювати та гарантувати справедливість.

Саме господарські суди протягом часу свого існування забезпечували найоперативніший розгляд справ. Необхідність особливої, позбавленої зайвої тяганини, процедури та спеціальної кваліфікації суддів і персоналу обумовлюють потребу існування господарської спеціалізації.

Підтвердженням цього є факт збереження ланки господарських судів в системі правосуддя України (новий проект Закону України «Про судоустрій і статус суддів» був розглянутий вчора у Верховній Раді України), незважаючи на те, що було багато супротивників збереження системи господарських судів, в тому числі Міністерство юстиції України.

Через відсутність каральних санкцій проти особи господарські суди іноді називають найбільш гуманними, але їх рішення без перебільшення стосуються кожного. Часто справи, які розглядає господарський суд, виходять далеко за межі спору господарюючих суб’єктів, зачіпають інтереси великої кількості населення іноді усієї територіальної громади.

Саме такими були останні резонансні справи щодо тарифів на пасажирські перевезення, спорів пов’язаних із будівництвом багатоквартирних будинків, суперечок на ринку комунальних послуг, корпоративних спорів та банкрутства великих підприємств.

За 25 років роботи господарського суду Сумської області розглянуто більше  100 тисяч судових справ. У 2015 році судом розглянуто 2272 справи. Загальна сума заявлених до стягнення позовних вимог склала більше ніж 500 млн. грн.

В усіх цих справах судді намагались відновити справедливість на засадах верховенства права. Саме тому лише 3,5% судових рішень прийнятих господарським судом Сумської області були змінені в апеляційній та касаційній інстанціях.

Призначення суду – обслуговувати громадян, забезпечувати швидке відновлення справедливості.  Господарські суди перші почали оцифровувати та оприлюднювати винесені судові рішення і Єдиний державний реєстр судових рішень зявився завдяки цьому досвідуТакож слід зауважити, що досвід використання автоматизованої системи документообігу був поширений на суди інших інстанцій після тривалого запровадження і роботи з нею господарськими судами.

Суди сьогодні працюють у непростих умовах. Лише здійснювати судочинство недостатньо. Потрібно вживати заходи до відновлення довіри населення, розвитку правової культури. Судді та працівники апарату наповнюють реальним змістом поняття суду як місця де відновлюється справедливість.

Голова суду Олександр Коваленко вручає попередньому голові судді у відставці Миколі Понікару пам'тний знак
"25 років господарським судам України"

Господарський суд Сумської області співпрацює з громадськими організаціями, пресою, постійно проводить круглі столи з обговорення проблемних питань, створює умови для професійного зростання студентів-правників (проводяться навчальні судові засідання на базі суду). Суд створює умови для професійного зросту молодих юристів.

У штаті господарського суду Сумської області передбачено 21 посаду судді, роботу яких забезпечують 78 працівників апарату.

Працвників суду вітає ансамбль народної пісні "Слобожанські барви"

Виконання суддями нашого суду покладених на них обов‘язків неможливо без участі працівників апарату суду, в першу чергу тих, хто безпосередньо пов‘язаний із здійсненням судового процесу, а саме помічників суддів, секретарів судового засідання. На них покладено обов‘язки по підготовці проектів процесуальних документів, веденню фіксації судового процесу, підборці нормативно-правових документів та ін.

А також відділів, що забезпечують роботу суду на найвищому рівні (відділи: аналітичної роботи, кадрів, статистики та інформаційного забезпечення, фінансовий та загальний відділ (канцелярія)) службою розпорядників та господарського забезпечення.

Наша єдина команда має єдину мету, і виконання самих найскладніших завдань в цих умовах є реальністю.