flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До Дня працівника суду

15 грудня 2015, 15:25

Господарський суд Сумської області є спеціалізованим судом, що здійснює правосуддя в господарських відносинах.

Часто справи, які розглядає господарський суд, виходять далеко за межі спору господарюючих суб’єктів, зачіпають інтереси великої кількості населення іноді усієї територіальної громади.

Саме такими були останні резонансні справи щодо тарифів на пасажирські перевезення, спорів пов’язаних із будівництвом багатоквартирних будинків, суперечок на ринку комунальних послуг, корпоративних спорів та банкрутства великих підприємств.

У цьому році судом вже розглянуто 2272 справи. Це менше ніж у минулому році. Причини цього у невисокій економічній активності нашого регіону. Також зменшення кількості справ може бути пов’язано з досить високими ставками судового збору та суттєвим скороченням переліку суб’єктів звільнених від його сплати.

Загальна сума заявлених до стягнення позовних вимог склала більше ніж 500 млн. грн.

В усіх цих справах судді намагались відновити справедливість на засадах верховенства права. Саме тому лише 3.5% судових рішень прийнятих господарським судом Сумської області були змінені в апеляційній та касаційній інстанціях.

Призначення суду – обслуговувати громадян,забезпечувати швидке відновлення справедливості. Можливості громадян у суді постійно розширюються. За допомогою веб-сторінки суду можна розрахувати та сплатити судовий збір, уточнити дату судового засідання, переглянути результати авторозподілу справи, знайти судове рішення в електронному реєстрі.
Можна брати участь у судовому засіданні з іншого міста в режимі відео конференції чи підписатись на отримання судових рішень на електронну пошту.

З цього року в суді працює гаряча телефонна лінія, а ще більше інформації можна дізнатись підписавшись на сторінку господарського суду Сумської області у мережі Facebook https://www.facebook.com/sumygospsud

Суди сьогодні працюють у непростих умовах. Лише здійснювати судочинство недостатньо. Потрібно вживати заході до відновлення довіри населення, розвитку правової культури. На таких цінностях будують взаємодію з представниками сторін та громадськістю 17 суддів та 78 працівників апарату суду. Господарський суд Сумської області співпрацює з громадськими організаціями, пресою, створює умови для професійного зростання студентів-правників.
Судді та працівники апарату наповнюють реальним змістом поняття суду як місця де відновлюється справедливість.