flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Винесено рішення у справі про накладання штрафу на перевізників

21 серпня 2015, 15:58

Сім сумських перевізників: ТОВ “АТП 1054”,ТОВ “Сумипастранс”, ПП “Согор”, ФОП Овсянко Н.Є., ФОП Олійник А.Г., ПП “Запорожець ОВ” та ФОП МасюкТ.О. просили суд  визнати недійсним рішення Адміністративної колегії Сумського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету про визнання порушенням антимонопольного законодавства дій з одночасного самостійного встановлення тарифів.

Позивачі з 1 грудня 2014 року підвищили тариф на послуги з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування до однакового рівня 3 грн 00 коп, що не відповідало рівню тарифу на перевезення пасажирів встановленого виконавчим комітетом Сумської міської ради.

Антимонопольний комітет кваліфікував це як антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання шляхом вчинення схожих дій на ринку послуг з перевезення пасажирів та наклав штраф у розмірі 68000 грн. на кожного з перевізників. Своє рішення Антимонопольний комітет обґрунтовував тим, що у кожного з перевізників різна собівартість послуг на рік та різний річний обсяг перевезень пасажирів

Представник позивачів в обґрунтування позовних вимог зазначав, що “зі встановленням частиною автомобільних перевізників тарифу 3грн.00коп. збільшилась змагальність, внаслідок чого споживачі отримали більше можливості для вибору між кількома перевізниками, при цьому окремий перевізник чи перевізники не отримали можливості визначати умови обороту пасажирів, оскільки на товарному ринку існувало одночасно три тарифи : 1 грн.00коп, 2 грн.00коп, 3грн.00коп. та пасажири мали право вибору. Це відповідає вимогам статті 1 Закону України “Про захист економічної конкуренції”.

Проте суд погодився, що відповідачем доведено антиконкурентну поведінку позивачів у вигляді одночасного  підвищення ними тарифів на послуги з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування у м. Суми до однакового рівня у 3 грн. 00 коп. без об’єктивних на те причин.

За умови встановленням кожним із позивачів тарифів на рівні, який кожним з них вважається економічно обґрунтованим, 1-3 грудня 2014 року на ринку послуг з перевезення пасажирів на постійних міських маршрутах транспортом загального користування у м. Суми існувало б не три рівні тарифи на послуги з перевезення пасажирів, а 24 різних рівнів тарифів (від 1грн.00коп. (тролейбус) до 4грн 98коп).

Таким чином, спростовуються об’єктивні причини для встановлення усіма позивачами тарифу у розмірі 3грн.00коп., оскільки це суперечить заявленим ними до встановлення регулятором тарифам, і наслідки таких дій обмежили можливий  рівень конкуренції.

Cуд дійшов висновку, що вимоги щодо скасування штрафу є неправомірними, необґрунтованими і задоволенню не підлягають.

Повне рішення складено 21.08.2015 року.