flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Круглий стіл

20 березня 2015, 11:39

У заході крім представників суду беруть участь, зокрема, в.о. начальника Головного управління юстиції у Сумській області В.В. Трошечко, начальник правового управління Сумської міської ради О.В. Чайченко, радник з питань роботи з громадянським суспільством проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» Марина Руденко, представники всіх 23 судів Сумської області, адвокати, юристи-науковці, викладачі та студенти юридичних спеціальностей вищих навчальних закдадів міста, громадські діячі. 

 

Захід організований Агенством США з міжнародного розвитку (USAID) та Сумською обласною організацією Ліги соціальних працівників України «Професійна ліга соціальних працівників Сумщини».

Мета: обговорення питань щодо функціонування судової системи в Україні, якості роботи судів, презентація проекту «Дослідження якості роботи судів Сумської області з використанням карток громадянського звітування», який реалізує Сумська обласна організація Ліги соціальних працівників України «Професійна ліга соціальних працівників Сумщини» за грантової підтримки Проекту USAID «Справедливе правосуддя».

Завдання проекту:

Даний проект буде реалізовано у співпраці громадських організацій, голів судів, суддів, керівників апаратів судів, інших працівників судів Сумської області та всіх осіб, зацікавлених у здійсненні моніторингу якості надання судових послуг; налагодженні співпраці між судами та громадськими організаціями у проведенні зазначеного моніторингу, виробленні рекомендацій щодо аспектів (показників) в діяльності судів, які слід змінити, щоб підвищити якість їх роботи; підвищити обізнаність суспільства про стан якості судових послуг; рівень розуміння громадськістю особливостей здійснення правосуддя, можливостей участі у реформуванні судової системи та соціальної відповідальності за стан судочинства в країні та в регіоні;підвищити рівень суспільної довіри громадян до судової системи;підвищити рівень доступу громадян до правосуддя; підвищити рівень захищеності прав і свобод українських громадян, та, відповідно, проблем, пов’язаних з побудовою діалогу між судами та суспільством задля покращення доступу до правосуддя, підвищенням ефективності, прозорості та підзвітності судової системи, побудовою довіри громадян до суду. Методологія карток громадянського звітування, зокрема, в дослідженні якості роботи судів Сумської області, пристосована до потреб оцінки здійснення адміністрування окремого суду,  є одним із важливих та інноваційних інструментів громадського моніторингу судів, а в більш широкому сенсі – інструментом залучення громадськості до процесу реформування судової системи в Україні, до проблеми підвищення її ефективності і прозорості.

                Починаючи з 2008 року 11 громадських організацій провели опитування у 49 судах України за методикою карток громадянського звітування (КГЗ). Метою опитування була оцінка якості послуг, що надаються судами України, та розробка практичних рекомендацій щодо поліпшення якості судових послуг та підвищення рівня громадської довіри до судів.. Здійснені опитування підтвердили ефективність використання методології карток громадянського звітування як прогресивного інструменту виміру та сприяння зовнішній оцінці роботи суду, а також розробки шляхів щодо вдосконалення функціонування суду. 

                У 2015 році Проект USAID «Справедливе правосуддя» на конкурсній основі підтримав 7 громадських організацій, які будуть реалізовувати ініціативи з «Опитування громадян щодо їх задоволення якістю функціонування судів з використанням методології карток громадянського звітування (КГЗ)»в усіх судах семи областей України (Івано-Франківська, Львівська, Черкаська, Чернівецька, Харківська, Сумська та Одеська області).

Метою проекту є дослідження якості роботи судів Сумської області з використанням методології карток громадянського звітування та визначення шляхів подолання існуючих проблем.

Дане дослідження планується провести в 23 судах всіх 18 районів Сумської області та м. Сум за допомогою партнерів нашої організації – Сумського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді облдержадміністрації та Сумського інституту Міжрегіональної Академії управління персоналом.

 

Програма заходу userfiles/programa.doc