flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інтерв’ю з головою Господарського суду Сумської області Євгенією Жерьобкіною про підсумки 2022 року

08 лютого 2023, 15:09

Інтерв’ю з головою Господарського суду Сумської області Євгенією Жерьобкіною про підсумки 2022 року.

 Як здійснюється правосуддя Господарським судом Сумської області в умовах війни?

В Україні триває війна. Безпека суддів, працівників апарату, відвідувачів - сьогодні це першорядне завдання. У зв’язку з повномасштабним вторгненням російської федерації в Україну, веденням бойових дій у Сумській області, робота суду не була і не є безпечною. Розпорядженням Голови Верховного Суду про зміну територіальної підсудності, у березні територіальну підсудність судових справ було змінено, в кінці квітня - відновлено. Частина працівників суду в часи активних бойових дій була вимушена виїхати з міста, на цей час більшість повернулася і продовжує працювати.  Судом розроблено Положення про порядок дій при повітряній тривозі, обладнано укриття, працівники та відвідувачі користуються ним під час повітряних тривог.

У зв’язку з масовими  пошкодженнями критичної енергетичної інфраструктури внаслідок збройної агресії російської федерації, в суді застосовуються графіки погодинного відключення електроенергії. Цим ускладнюється робота працівників, відкладаються судові засідання, порушується процес реплікації даних автоматизованої системи документообігу суду. Для вирішення цього питання  направлені звернення до Сумської обласної державної/військової адміністрації та оператора системи розподілу АТ «Сумиобленерго». Згідно відповіді АТ «Сумиобленерго», технічна можливість забезпечити безперебійне електропостачання будівлі суду відсутня. Тому, суд звернувся до Ради суддів України і ДСА України з проханням щодо забезпечення установи альтернативним джерелом живлення (генератором).

Звичайно, як і всі українці, ми організовуємо свій робочий день відповідно до графіків відключення світла та неможливості працювати під час повітряних тривог, але наголошую – безпека працівників і відвідувачів суду понад усе!

 Який внесок в захист України роблять судді та працівники господарського суду?

Судді роблять свої добровільні внески шляхом перерахування частини суддівської винагороди на потреби Збройних Сил України. Ми допомагаємо волонтерам, донатимо на необхідну техніку, деталі для ремонту авто, генератори, військове обладнання. Ми підключаємося до різних волонтерських проєктів, плетемо сітки та виготовляємо свічки, збираємо теплі речі для переселенців. Будь-яка допомога наближає Перемогу України.
Секретар судового засідання Господарського суду Сумської області Антон П’янтківський був мобілізований. Ми долучалися до збору коштів на придбання автомобілів супроводження для його підрозділу, який захищає нас на сході України.

 Які існують проблеми в організації роботи суду?

Фінансування суду – це складне питання. Ресурси виділяються дуже обмежені. Проблеми з фінансуванням впливають на можливості суду відправляти судову кореспонденцію, сплачувати за комунальні послуги, забезпечувати проведення судових засідань. Також в суді існує проблема з фінансуванням видатків на підтримання приміщення в належному стані: утеплення, заміни вікон, проведення ремонтних робіт. Але, порівнюючи з іншими судами, приміщення яких зруйновані чи зазнали часткових руйнувань, ми можемо працювати в таких умовах. Як це вирішуємо? За клопотанням учасників справи, які розуміють поточну ситуацію у суді, направляємо судову кореспонденцію на їх офіційні електронні адреси, розміщуємо повідомлення на офіційному сайті суду, що дозволяє економити на конвертах, папері, паливі. Дрібний ремонт приміщення, комп’ютерної та іншої техніки здійснюється власними силами. Кошти на фінансування відряджень майже не використовуються.

Повномасштабне вторгнення, тимчасова зміна підсудності та постійні артобстріли Сумської області безперечно вплинули на обсяг справ, що надійшли та були розглянуті господарським судом протягом року. Кількість справ, що надійшли  у 2022 році, в порівнянні з 2021 роком, зменшилась на 29%, кількість розглянутих справ також зменшилась на 29%. Відсоток змінених та скасованих процесуальних документів в апеляційному та касаційному порядку становить 2,1% від загального числа постановлених судових рішень, що підлягають оскарженню (2221 судове рішення). Цей відсоток є нижчим ніж середній (3,3%) у місцевих господарських судах України. Тобто, за якістю здійснення правосуддя у 2022 році Господарський суд Сумської області займає 4 місце серед місцевих господарських судів України та 1 місце в апеляційному окрузі.

Проблема недоукомплектації суддівського штату існує вже не один рік. При штатній чисельності 14 посад, протягом 2022 року здійснювали  правосуддя лише 8 суддів. При цьому, у 2022 році навантаженість суддів господарського суду (з розрахунку на 8 суддів) склала 495 справ – це 4 місце серед місцевих господарських судів України (при середньому в Україні – 359 справ).

 Як працювало онлайн судочинство у 2022 році? Чи полегшило це умови роботи суду?

Карантинні обмеження минулих років розширили можливості учасників судового процесу.  Було прийнято необхідні нормативні акти, створено програмне забезпечення,  що дає змогу учасникам справи брати участь у судових засіданнях та подавати процесуальні заяви віддалено. Використовуючи підсистему «Електронний суд», учасники справи мають можливість подавати документи до суду, отримувати документи, знайомитись із матеріалами справи тощо. Судові засідання зараз проводяться як з викликом сторін, так і з використанням системи відеоконференцзв’язку, в тому числі поза приміщенням суду власними технічними засобами сторін. Разом з тим, використання електронного суду значно збільшило витрати на друк та папір.

 Під час воєнного стану складно щось планувати, але чи було продовжено традицію проведення виставок та експозицій в холі суду?

Протягом року ми продовжили проведення спільних культурних заходів з молодими художниками Фахового коледжу культури та мистецтв імені Дмитра Бортнянського. Проведено 3 художні виставки: до 31-ї річниці утворення системи господарських судів України, до Дня українського козацтва, до Різдвяних свят. Організували благодійні проєкти з підтримки ТРО, ЗСУ та збору коштів для тварин, які постраждали від війни.

Навіть в цих складних умовах, правосуддя здійснюється у штатному режимі. Суд працює, юридичні та фізичні особи звертаються за захистом своїх прав, судді розглядають справи.